träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

29 & 30 januari

Publicerad 2013-01-30 16:15:30 i Allmänt, Bruks,

På tisdagen blev det 2 timmar i skogen på förmiddagen. Mest bus men även lite halvseriös lydnadsträning samt ett miniuppletande. Det senare var Kiro väldigt taggad på. La bara t två pinnar i en ganska liten korridor och han hittade båda och kom in med dem i full fart. Sen var vi till veterinären och fick 1 års vaccin. Han fick också stå på vågen och den visade bara 15,8 kilo så det var lite mindre än jag trodde. Resten av dagen blev lugn då Kiro var ganska trött.
 
Onsdagen började vi med skogspromenad, uppletade och ett kort spår. Det sistnämda var Kiro väldigt taggad på.
 
Uppletandet blev i en lite bredare men inte jättedjup korridor. 2 pinnar + ett föremål la jag ut. Vi hittade till och med ett ställe med barmark och marken var plan så det gick snabbt för Kiro att hitta allt och komma in med det.
 
Spåret blev kanske 150 meter på mark med lite snö kvar. Det blev 3 vinklar och 2 pinnar + slut. Liggtiden var 30 minuter. Han klarade spåret över förväntan. Upptaget blev lite konstigt då jag tror att han först gick efter ett annat spår och sen kom in på mitt vid första pinnen. Han tog första vinkeln klockrent men missade lite på dem efter med de kom tätt och den sista gick ut i motvind men han gick tillbaka och hittade rätt. Alla pinnar hittade han =) Imorgon laddar vi för ett längre spår på barmark.
 
Efter lunch gick vi förbi och kikade vid rasthagen och de hundar som var där då verkade passa Kiro som lekkamrater så han fick busa där inne undere ca 1 timme. Efterhand byttes hundarna ut och det gick i princip friktionsfritt. Bäst fungerade det när det var iaf 4 stora hundar i en grupp då de aldrig han rikta in sig på att leka enbart men en hund. Kiro träffade sin överman i våldsamt lek, en blandrastik som såg ut en en liten labbe men amstafföron men han verkade inte ha så mycket emot det. Visste ser det våldsamt ut ibland men jag tror jag kan se när det är på lek eller allvar. Han hade en liten dispyt men en Norsk buhund i samma ålder men inte mer, de var nog lika skyldiga båda två. En engelsk staff-någonting gillade inte Kiro (eller någon annan verkade det som) men han brydde sig inte om den hunden.
 
Nu är Kiro trött!

28 januari

Publicerad 2013-01-28 17:47:51 i Allmänt,

Idag är det Kiros födelsedag, 1 år blir han. Tyvärr kanske inte det roligaste stället att fira den på här i Linköping utan husse. Vi har försökt roa oss så gott det går idag. Skogspromenad på över 2 timmar i Rydsskogen med en del lek på förmiddagen och promenad i stan på eftermiddagen. Kiro föredrog helt klar det första alternativet.
 
På eftermiddagen gick vi förbi en jättefin hundrastgård, relativt stor i ett skogsparti, betydligt finare än någon jag har sett i Västerås. Jag är dock lite kluven till hundrastgårdar, Kiro skulle säkert uppskatta att få vara i en sån med en massa olika hundar men jag tycker att det finns ganska många risker. Förutom risken för diverse sjukdomar och framförallt noskvalster så kan han bli skadad av någon annan hund eller orsaka skada på en annan hund då han kan leka ganska våldsamt. Efter att Gizmo anföll honom så känner jag mig ännu mindre bekväm med att släppa ihop honom med vilken hund som helst än jag var innan. Samtidigt har jag väldigt dåligt samvete över att han inte har några hundkompisar att busa med just nu. Han trivdes verkligen med det på hunddagiset. Får hoppas att vi hittar några bra hundkompisar här att busa med ibland.
 

Tänkte sammanfatta hur Kiro har varit som valp nu när han inte är valp längre. Ett bra ord är enkel. Det mesta har varit relativt enkelt. Han är inte tuggat sönder mycket alls och framförallt inte något av värde. Han blev rumsren vid 4 månader. Han har aldrig haft några problem med att vara själv hemma. Han kan koppla av vart som helst tror jag, han har sovit på båtar, på bussar, på tåg, i rum fulla med människor och hundar, på lydnadsplanen i pauserna osv. Finns det inget bättre att göra så kan man ju sova =) Men händer det något kul så är han på, väldigt på, allt ska ske så snabbt som möjligt. Han är väldigt kvicktänkt när vi tränar in nya saker, älskar shaping där han får tänka själv. Han är väldigt signalkänslig på gott och ont, det gäller verkligen att matte gör rätt. Han är väldigt orädd och bangar inte för mycket, får i trånga utrymmen, stora hästar (nästintill självmordsbenägen ibland), tåg, långtradare och bussar flyttar han sig inte för om inte matte ber om det… Höga ljud är han nyfiken på och vill gärna veta vad som lät. Det vi har fått jobba mer med är att han ska vilja ha godisbelöningar för han är inte mattokig men nu fungerar det för det mesta samt att man inte får hälsa på allt och alla. Han är en väldigt social liten hund. Kloklippningen har också varit lite kämpig men absolut inte omöjlig. Han är idag knappt 47 cm hög och väger runt 16,5 kg.

 
 

25 januari

Publicerad 2013-01-27 22:10:12 i Allmänt, Lydnad,

Idag blev det lite lydnadsträningen på en liten grusplan på Pettersberg. Kiro var ganska okoncentrerad när människor och hundar passerade. Vi kämpade på iaf men mycket fokus på kontakt.
 
Fritt följ - ingen bra känsla, ok men inte riktigt tillräckligt bra kontakt och engagemang.
 
Ingångar med föremål i munnen - kastade iväg lite olika uppletande föremål som han fick hämta och komma in till sidan med. Något okoncentrerad även här men gör det han ska tillslut.
 
Ställande under gång - gick bra efter att jag fått påminna honom om att det är mig han ska koncentrera sig på och inte diverse förbipasserande. Bra stadga.
 
Inkallning med apportbocken - ok men lite dålig fart antagligen på grund av att sträckan var ganska kort ca 10 meter.
 
Inkallning - Bra men någon slarvig ingång.
 
Tasstarget med musmattan - avslutade med något roligt och lätt. Inga problem med farten ut och höll kvar lite längre än vanligt idag.

24 januari

Publicerad 2013-01-24 17:13:00 i Lydnad,

Kort träningspass på förmiddagen idag. Vi var på parkeringen på baksidan.
 
Ställande under gång - hade balöningen bakom idag också, gick bra, ok ställanden och bra stadga.
 
Fritt följ - Lite överladdad och drar lite mot belöningen. Märks att vi inte tränar så mycket på det nu, lite sega sättanden men det kanske beror på att marken är lite för kall för herrns rumpa.
 
Rutan - Kiro var inte lika sugen på baconost idag så det gick inte lika bra som de senatse gångerna. Jag gjorde rutan lite större idag, ca 2x2 meter vilket gjorde det ännu svårare att hitta mitten så han ställde sig nära kanterna ofta. Dock är det ju ok så länge han är i rutan men vill gärna att han hamnar så mycket i mitten som möjligt. Skulle jag lägga ut en target skulle det nog gå jättebra men vill helst inte behöva jobba bort den sen.
 
Innan lunch kom Snobben hit och var med oss hela em. Blev en kortare promenad till friluftsmuseét och en längre till skidbacken. Inne skötte de sig jättebra förutom att Snobben som skällde lite någon gång.

23 januari

Publicerad 2013-01-23 20:39:48 i Lydnad,

Idag blev det ett lydnadspass på fotbollsplanen.
 
Rutan - samma storlek som igår, gick bra. Börjar få bra fart ut samt försöker inte apportera kantbanden =) Hittar för det mesta en riktigt bra placering men ställer sig ibland lite nära någon kant.
 
Inkallning - Bra förutom han resta sig ena gången jag lämnade honom, dock gjorde jag det svårt genom att springa bortåt.
 
Ställanden under gång - började med att kasta belöningen bakåt (baklängsmarsch) och la sedan belöningen bakom (Gick bredvid men ej under fotkommando). Helt ok stopp och bra stadga. Rörde sig inte en enda gång tror jag. Får hoppas att belöningsplaceringen bakom underlättar hans förståelse för att kommadot även innebär stanna kvar efter stoppet.
 
Gripanden av apportbocken - han var väldigt sugen på baconost idag så jag tog tuben i ena handen och apportbocken i andra så fick han gripa, hålla fast och släppa på kommando. Var som vanligt tevksam i början, måste analysera föremålet först ju, men sen var det klart godkänt.
 
Glömde klickern idag så var lite lätt handikappad men lite träning fick vi till ändå, svårast var det med rutan då belöningsignalen inte blir lika precis. Träningspasset blev inte mycket mer än 30 minuter på grund av kylan, än har jag inte sett att Krio fått tasskramp men idag lyfte han ibland på tassarna ibland när vi var i snön på fotbollsplanen.

22 januari

Publicerad 2013-01-22 17:01:00 i Lydnad,

Kiro var lite lagom disträ idag men vi försökte oss på lite träning iaf.
 
På fm blev det skogspromenad och lite träning i korsningen vid kolonilotterna. Där var det plogat så tänkte att det kanske skulle bli lite lättare med fritt följ. Det hade det kanske varit om inte Kiro var tvungen att hålla stenkoll på alla människor som passerade = inget vidare fritt följ. Vi körde även lite ställanden, stadgan var bra men själva stoppet för tveksamt. Jag hade glömt leksak så vi körde endast med godis, hade nog behövt en leksak för att bygga upp en högre förväntan hos honom.
 
På em tog vi flera leksaker samt baconosten med oss och gick till friluftsmuseet och tränade på en äng nere vid ån. Lite disträ då också men gick mycket bättre, dock tränade vi inte samma saker. Blev lite inkallning med och utan apport samt rutan. Rutan gick ruskigt bra, han börjar få upp farten dit och iaf 8 av 10 gånger är placeringen riktigt bra. De andra gångerna hamnar han med någon kroppsdel utanför eller hela kroppen i ett hörn, då brukar jag peppa honom att försöka igen. Idag var rutan ca 1,5 x 1,5 meter. Det blev även en massa lek.

21 januari

Publicerad 2013-01-21 15:55:34 i Allmänt,

Igår blev det inte någon annan träning för Kiro än att vara med i stallet och ridhuset.
 
Idag har vi tränat lydnad på forbollsplanen.
 
Inkallning - bra
Inkallning med apport - bra förutom att han släppte apporten en gång när han satt och väntade.
Rutan - Första gången ute, gick över förväntan. Går de flesta gångerna in och placerar sig bra men ibland får han för sig att det är backa eller apportera kantband han ska göra. Sista gångerna hade han riktigt bra fart mot rautan trots att vi var väldigt nära. Fortfarande liten ruta.
Fritt följ - Lite för laddad idag så hamnade ofta för långt fram.
Ställande - Körde stadga. Sa stopp när vi stod stilla och gick sedan iväg. Fungerade bra de flesta gångerna. På slutet körde vi lite under baklängesmarsch det gick ok fram tills att jag tog baconosttuben, då fick jag inte gå många steg innan han började följa med. La till "stanna" då så fungerade det bra.
Läggande - körde lite lägganden med lak som belöning, gick sådär, han förstod vad jag menade men la sig inte med magen i backen på en gång = seg belöning. Får börja på lite trevligare underlag.
 
Inne körde vi lite skiften, inga direkta framsteg, skulle nog egentligen behöva hjälp för att veta hur jag ska gå vidare. Han tycker fortfarande att det är lite små"läskigt" men går inte iväg men är tveksam på att gå mot mig och ta belöning = sätter sig vi belöningssignal och vill helst inte lyfta rumpan för att ta belöningen...

18 & 19 januari

Publicerad 2013-01-20 09:57:53 i Allmänt, Lydnad,

Nu har jag dåligt samvete för att det inte blivit mycket träning alls dessa dagar. Promenader har det blivit en del en inte jättelånga på grund av kylan.
 
På fredagen körde vi ett kort lydnadspass på forbollsplanen. Starter i fotgåendet som går bra om jag går riktigt långsamt i början men går jag iväg normalt tappar han kontakten får försöka ett tag till men fungerar det inte så får jag komma på något nytt sätt. Inkallning med apport gick lysande, lite kortare sträcka blev det idag så farten blev inte lika hög men helt ok. Körde ingång alla gånger vilket också gick bra. Körde lite ställanden, först med fokus på själva stoppet så snabb belöning och sen med stadga men det var svårt efter att ha fått belöning snabbt några gånger så väntade han inte mer än 2 sekunder så jag fick lägga till "stanna".
 
Utöver det har vi kört några korta pass med rutan vilket går framåt men det är svårt tycker Kiro som gärna vill försöka lyfta/apportera de överflödiga banden eller nosa/stå på en kon men allt oftare hamnar han riktigt bra.

17 januari

Publicerad 2013-01-17 15:52:05 i Allmänt,

Idag blev det ingen träning alls utan bara en lång skogspromaned på 2,5 timmar på Ängsö men en kelpiekompis.

16 januari

Publicerad 2013-01-17 15:50:00 i Lydnad,

Kiro var med istallet på förmiddagen men inte när jag red då fick han sitta i bilen. Vi körde lite starter i fotgåendet på stallgången vilket gick ok, störning av en traktor utanför gjorde det lite svårt. Vi körde även lite stadga stående och några ställanden, det gick bra.
 
Hemma blev det lite krypträning på mattan. Det gick helt bra. Började mot utlagd godis och sen starter. Vi började även jobba lite med lägganden under baklängsmarsch. Kiro tycker att då ska man ju stå så vi får nog börja stillastående först.

15 januari

Publicerad 2013-01-15 22:19:49 i Lydnad,

Inte mycket träning alls idag. Fick lite hundsaker vi beställt. Bland annat en ruta så den introducerade jag idag. Ska försöka shejpa in den. Började med att ställa upp den som en miniruta och belöna när han står i den. Tanken är att när han förstår att han ska stå i den så ska storleken på rutan öka gradvis efter hand och vi fortsätter shejpa in en position i mitten av rutan. Han gillar att jobba mot tasstargetar men det här blir snäppet svårare men bör inte vara omöjligt.

14 januari

Publicerad 2013-01-15 15:39:00 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På förmiddagen blev det uppletande på en äng vid kolonilotterna, promenad i skogen och lydnad på fotbollsplanen.
 
Uppletadet gick riktigt bra. Gjorde en korridor som blev ca 20 meter djup och la ut 4 föremål. Det var gott om distraktion i form av spår och pluttar efter harar. Just pluttarna är en delikatess som Kiro ständigt letar efter på promenaderna. Nu tittade han inte åt dem. Föremålen jag la ut var 1 spårpinne, 1 slutpinne, en av mina vantar + ett föremål jag hade i väskan. Spårpinnarna är han stensäker på, hyffsat säker på slutpinne men de andra funderar han lite på vad han ska göra med när han hittar dem. Men när han väl kommer på att de ska in till mig då är det full fart. Riktigt bra fart in alla gånger idag. Dags att börja träna på lite mer noggranna överlämnanden snart. Sista idag fick han faktiskt lämna in från utgångsposition.
 
Lydnaden gick också bra. Körde starter i fritt följ. Riktigt långsamt och belöning för att han håller kontakten i starten. Jag tror att han förstod ungefär vad jag ville tillslut. Körde tre inkallningar med apport. 1:a belöning för fart. 2:a med ingång och anlämnande och 3:e ingång, avlämnande samt störning med en utkastad leksak halvvägs. Möjligtvis att han sneglade åt leksaken sista gången men annars var det klockrent. Körde något ställande från fotgående. Fortfarande lite osäker på att/hur länge han ska stanna kvar om jag inte lägger på ett "stanna" efter "stopp" men vi jobbar vidare och ökar kriterierna (tiden) långsamt.
 
På em blev det en 2 timmars promenad på Mälaren med en tjej som också har en kelpie(tik) och bor i Västerås. Hon hade även med en liten terriertik idag som Kiro busade en hel del med, kelpien blev det inte så mycket bus med idag men kanske en annan dag. Efter det var Kiro dödstrött.
 
Hundarna på isen

13 januari

Publicerad 2013-01-13 21:55:30 i Allmänt, Lydnad,

Fint väder idag!
 
Började med att åka till brukshundklubben och köra lite lydnad på apellplanen. Underlaget var helt ok då snön hade blåst bort nästan helt på vissa ställen. Vi körde lite olika moment. Kiro var väldigt godissugen idag tydligen så det blev mer godis än lek som belöning.
 
Budföring - bra fart men han tacklar matte i ingångarna ibland och en gång sprang han förbi en meter. Lite överladdad.
 
Inkallning - Bra fart, ok ingångar.
 
Inkallning med apport - mycket bra, körde med belöning för fart två gånger och en gång efter losskommado, dvs med ingång.
 
Hopp - började med 1:ans hopp, inga problem förutom någon slarvig ingång där han använder mig som stoppkloss. Körde sen uthopp med musmattan som target och la även på sittkommando, inga problem. Sen fick jag för mig att prova utan musmattan. När husse stod på andra sidan hindret som godis utdelare gick det bra 2 av 3 gånger, tredje gången vände han sig inte mot mig utan mot husse, dålig idé av mig. Sen försökte vi utan husse och utan musmatta, det var för svårt. La dit musmattan igen och avslutade med ett lyckat försök.
 
Ställande under gång - Körde från fotgående två gånger vilket gick bra, svårt att se exakt hur bra stoppen blir så måste filma någon gång men det känns som han är relativ säker på själva stoppet men vi har lite kvar att jobba på med stadgan efter det. Tredje gången belönade jag för fotgåendet istället för att han inte ska lära sig att en viss situation alltid innebär exakt samma kommando för då kommer han att börja stanna innan kommando.
 
Fritt följ - var det vi tränade mest på. Började med att belöna med godis efter bara något steg i början. En början för att försöka få honom att hålla kontakten de två första stegen också. Sen körde vi med kommendering. Inga konstigheter men måste nog ge husse ett manus för annars kommer han inte på vad han ska säga ibland... Slutade med tre omgångar som vi filmade.
 
Film: http://www.youtube.com/watch?v=i3QncPRsFCQ
 
Sen åkte vi till Östermälarstrand och tog en promenad på isen där antagligen halva Västerås befolkning fanns idag. Kiro tyckte det var spännade med så mycket att titta på men underlaget var lite jobbigt då det inte gick att springa i full fart överallt.
 
Hemma så körde vi ett kort pass med skiften till fjärren. Vi började med stå-ligg vilket går allt bättre, dvs. han sätter sig inte lika ofta innan jag hinner ge kommando för läggandet, tekniken kunde han sen tidigare. Slutade med att blanda lite kommandon vilket var lite svårt. Men han är inte dum, flera gånger började han göra fel men kom på halvvägs att det var ju inte alls det som matte sa och ändrade sig =)
 
Redan grå nos??
 
Snygging med halsbandet upp och ner..
 
Poserar:
 
Attackerar matte:
 
 

12 januari

Publicerad 2013-01-12 22:49:34 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På skogspromenaden i förmiddags blev det några rapport/budföringsskick samt ett litet uppletade. Vi gick i skogen bakom Wenströmska. Korridoren för uppletandet blev ca 20 meter djup med lite jobbig terräng i en lätt lutande backe. Kiro jobbade på bra. Hittade alla 3 föremål även om det sista som jag hade lagt längst ner precis vid ett viltspår tog lite tid så gan han inte upp men ibland stannar han upp och spanar och tänker. Idag hade jag inte lagt något precis början på korridoren men han var ändå där och letade noggrant =).
 
Inne har vi jobbat vidare men stå-ligg i fjärren vilket fortfarande mest handlar om att han inte ska sätta sig hela tiden men några riktigt bra skiften blev det. Det fungerar bra men targetstickan som jag hade tänkt. Vi var även ute en stund på em och körde lite lydnad på gräsmattan här ute. Fritt följ gick helt ok men just nu tappar han i princip alltid kontakten de första två stegen för att sedan ha jättefin kontakt resten. Körde någon inkallning och det gick bra, hade leksak som störning två av gångerna men det var inga problem. Körde något ställande från fotgående också och det gick bra.
 
I övrigt så sover han massor just nu. Det är väl jobbigt att växa och utvecklas. Just nu är det huvudet som utvecklas mest, han har inte gått upp i vikt på ett bra tag nu. Väger lite drygt 16 kilo just nu och har gjort sen början av december iaf.

11 januari

Publicerad 2013-01-11 22:26:28 i Allmänt,

Tonårshuden verkar ha ett enormt sömnbehov just nu men lite träning har vi fått till iaf.
 
På förmiddagen gick vi till fotbollsplanen och körde lydnad. Ingångar med spårpinne som jag kastade gick väl sådär, mycket bra fart in men missar avslutat ibland men det har vi inte tränar så mycket på heller. Inkallning med apportbocken gick mycket bra idag. Körde ett men avslutande ingång vilket han gjorde över förväntan. De andra två gångerna belönade jag för fart och kastade leksaken bakåt. Sen körde vi ställande under gång. Började med stopp och belönade endast för snabba och tydliga stopp vilket de flesta var. Sedan körde vi lite mer stadga där han fick vänta lite innan belöning vilket också gick bra, rörde sig någon enstaka gång. Vi körde även några stopp från fotgående vilket gick bra, ingen tvekan i stoppet men lite vid väntan på belöning någon gång = en tass rörde sig. Sen körde vi hela momentet från fotgående till återgång men utan sättandet vid sidan. Det kan nog bli bra tillsut med det där momentet =)
 
Inne försökte jag få honom att förstå att vi kan träna på andra saker än sitt från stå. Just nu sätter han sig så fort han förstår att det är träning på gång och sen sitter han tills man ger ett kommando så gör han set sen sätter han sig på en gång igen... Med baconost som belöning kunde han tänka sig att anstränga sig lite. Tänkte prova att använda targetstickan för att lära honom ligg från stå med rätt teknik inför fjärren. Idag fick han dutta på stickan med nosen när jag höll den mellan frambenen.

10 januari

Publicerad 2013-01-10 22:46:40 i Allmänt, Lydnad,

Ganska lugn dag för Kiros hjärna idag också. På morgonen/förmiddagen fick han följa med på ridtur. Det gick helt ok även om jag lyckades "tappa bort" honom två gånger i skogen då han tydligen inte ville följa med med när vi travade men han kom när jag ropade och sen såg jag till att han var framför för det mesta. Det var tydligen ganska jobbigt så resten av dagen har det inte hänt mycket.
 
Lite krypträning blev det på mattan. Först med hjälp av target, sedan med godis utplacerat framför och sist bara starter vid sidan utan godis utlagt. Gick helt ok även om han verkar tycka att det är ett ganska tråkigt moment. Livade upp det lite genom att springa ett varv i lägenheten några gånger samt brottas lie i pauserna.
 
På kvällen blev det en halvlång promenad med husse, klickern och gott godis. Ett hundmöte på cykelbanan gick riktigt bra och han tog till och med godis då =) Jag jobbar lite med någon som ska likna skvallerträning men han fixerar gärna på andra hundar och vill inte ha belöningarna jag har. Dock så fixerar han mer på hundar som är långt bort än de vi möter närmare. Det han är mest intresserad av är att nosa där de har gått och inte själva hunden i sig. Min tanke är att han ska lära sig att komma till mig när han ser en hund gå vid min sida tills vi har passerat och då ger jag honom tillåtelse att nosa. Det lär ta ett tag att uppnå men vi jobbar på.

9 januari

Publicerad 2013-01-09 22:12:21 i Allmänt,

Vilodag för Kiros hjärna idag. Vi gick en 2 timmars promenad till Erikslund och tillbaka på förmiddagen. Tog med godis och belönade när han frivilligt gick "fint" vilket han var väldigt duktig på vägen dit trots att han var lös gick han helst och tiggde godis. På Erikslund var vi på Både Djurmagaziner och Arken Zoo men hittade inte det vi letade efter, glömde bort att det finns en tredje djurbutik där nu.
 
Resten av dagen blev mycket lugn för Kiros del. Lite bus på promenad med matte och husse på kvällen dock.
 
Fick hem julklappen jag beställde med presentkortet från Loomis, Pilatesboll + någon mer träningsgrej. Tänkte att Kiro skulle få träna på bollen. Måste bara få den att ligga stilla. Kiro tyckte bollen var lite konstig.
 
Idag märks absolut ingenting från Gizmos överfall igår. Hade tur den här gången och jag får sluta vara så godtrogen i fortsättningen.

8 januari

Publicerad 2013-01-08 22:21:00 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På förmiddagen körde vi lite uppletande och lydnad på samma fotbollsplan som vi var på igår. Uppletandet gick bra trots att det var djupsnö med sankmark under så kämpade han på. 2 pinnar + 1 föremål la jag ut. Först tänkte han strunta i förmålet men efter lite påhejning så kom han in med det. Ena pinnen hade jag lagt väldigt nära dä jag skcikade honom ifrån så den var lite svårt att hitta men tillslut så. Lydnaden körde vi lite samma som igår med inkallning med apport. Gick bra idag också. Provade lite gripanden av apporten från backen, var som vanligt lite försiktig och försöker grejja en massa med den ibland. Körde även lite skiften på skoj. Känns som om jag vill komma igång och shejpa in läggandet till fjärren så körde lite vanliga lägganden så han förstår att det också är önskvärt ibland. Ska se om det också går att utgå från backrörelsen för att få till det. Körde även lite stopp och stadga i ställadet som innan, får köra dubbelkommando nu med ett stanna efter stoppet för att han ska förstå men trro att han ganska snart kommer att förstå utan att jag säger stanna.
 
På em åkte vi till stallet och där la jag ett spår i skogen Ca 2-300m, 3 vinklar och 3 pinnar + avslut, liggtid ca 45 min. Under liggtiden fick han hälsa på Theo (4,5 månader) som var lite vinglig än så länge så det blev inte så mycket busa av. Han fick även hälsa på Gizmo som tydligen tyckte att Kiro inkräktade på hans revir och bet honom över nacken. Som tur var stod vi nära och fick loss honom inom några sekunder. Kunde ha gått värre till och det hänt vid något av de tdigare tillfällena de hälsar på varandra när Kiro varit uppbunden och Gizmo lös. Kiro verkade helt oskadd och inte det minsta påverkad efteråt så vi gick spåret iaf. Det gick både jättebra och inte så jättebra. Han dundrade förbi första vinkeln och tog de andra om än något vida. Men pinnarna markerade han jättefint, vände till och med tillbaka för att leta efter en när han passerat den en liten bit men fick vittring på den =) Slutpinnen är den han slarvar mest med just nu, kanske ska köra uppletande med den också...

7 januari

Publicerad 2013-01-07 21:23:00 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På förmidddagen tog vi en skogspomenad i skogarna bakom Wenströmska och vid skidbacken. Vi körde ett litet uppletande i en korridor knappt 20 meter djup. La först ut två pinnar, en längst ner som han hittade först och en någon meter in bara som han hittade efter lite letande. Mycket bra fart in idag =) Släpper dock på pinnen lite tidigt ibland men det kan vi träna på sen, nu bygger vi upp förväntan. Eftersom det gick så bra la jag ut ett föremål till, en skinnhandske som han hittade snabbt då han faktiskt sprang åt det hållet jag skickade honom längs kanten på korridoren och vanten läg nära kanten men lite under en gran. Dock inte riktigt lika bra fart in med den, den är ju så kul att leka med... Idag var första gången på flera månader som han fick leta i tjänstetäcket. Verkade inte bekomma honom det minsta.
 
På vägen hem stannade vi och tränade lite lydnad på en fotbollsplan vid det gråa kedjehusen på norra delen av Vallby. Skitkul med en så stor yta med helt ok underlag tyckte Kiro som sprang som en tok. Vi körde någon inkallning först vanlig och sen med slutpinnen och apporten. Det gick bra. Med slutpinnen/apporten belönade jag vid start eller efter någon meter. Ska fortsätta göra så då han blev mycket hetare på apporten när han fick göra något kul med den och inte bara sitta stilla.Vi försökte oss på lite framförgående. Han hade otroligt bråttom mot targeten som han inte riktigt verkade säker på om det var själva väskan eller plastlocket så det blev inte helt rakt. Ibland är det svårt när allt ska gå så fort. Märkte att han funderade lite när han förstod vad vi skulle träna på men jag brydde mig inte om att ta in honom nära i starten så han blev aldrig låg men var lite försiktig. Avslutade med ett fritt följ med en leksak jag kastat iväg som belöning. Kiro blev ganska laddad och hamnade ofta långt fram i positionen men efter någon bra halt fick han belöningen iaf. Hellre en glad hund för långt fram än en låg hund för långt bak.
 
På em tog vi en promenad till friluftsmuseet och körde kontakt och samarbetsövning på valpvis, belöning för kontakt samt gömma godis i träd och på stenar. Mycket störning var det med lekade barn, diverse djur och människor. Körde även lite stopp och stadga i ställandet brevid grishagen. Det gick över förväntan, framförallt stadgan. Nu kunde jag gå runt honom utan att han ens funderade på att flytta en tass.
 
Tonåringen har tagit ut dynan från ena sängen samt smuttefilten i hallen:

6 januari

Publicerad 2013-01-06 20:35:00 i Lydnad,

Ca 1 timmes lydnadsträning på Gryta på em/kvällen blev det idag. Det gick helt ok trots att Kiro hade vissa koncentrationssvårigheter. En av de andra hundarna en ung goldenliknande hund var väldigt spännade antagligen eftersom den också var väldigt intresserad av honom också.
 
Det vi tränade på var:
 
Fritt följ: Helt ok med tanke på att vi inte tränat det seriöst på länge. Tappar positionen ibland och koncentrationen ibland om störningen blir för stor. Lasse tittade på våra vänstersvängar och som trodde får man inte göra så på tävling för då är det dubbelkommando men han tyckte att det var bra att träna så samt att jag skulle ta ett steg bakåt så att Kiro lär sig att vänta i svängen. Matte måste iaf lära sig att sänga vänster som man får göra vid tävling.
 
Inkallning: Bra fart men hamnar lite med rumpan snett ut i utgångspositionen. Dags att träna med ingångar och bakbenskontroll igen.
 
Budföring: Bra men försökte springa och hälsa på en annan hund (tik som jag tror löpte) en av sträckorna mot husse men sprang rätt efter att han stoppat honom.
 
Tasstarget: Mest på skoj. Bra fart ut inte alls lika bra fart för att hämta belöningen sen...
 
Apportering: Blev mest flum. Försökte "dra upp" honom innan vi började men funkade väl sådär. Tveksamt gripande de flesta gångerna men något enstaka bra och några helt ok. Började med slutpinnen till spåret och den griper han bra och utan tvekan men spårpinnarna har vi tränat mycket mer med. Tävlade med honom fram till apporten vilket gick sådär bra fart ut men ändå tveksam i gripandet. Funderar på att fokusera på själva hållandet ett tag så att han blir mer van vid att ha den i munnen och sen fokusera på själva gripandet. Ska prova inkallning med apporten i munnen och belöna starter och fart först och främst.
 
Stopp och stadga i ställande. Bra stadga idag. Rörde sig en gång när jag sprang bortåt men annars mycket bra. Helt ok stopp men kunde ha bättre tryck, dock inte optimalt underlag med knöglig is/snö. Tror han börjar förstå att han ska stå kvar efter stoppet nu. Tidigare har han gått igen efter ca 2 sekunder om ingen belöningssignal kommit.
 
Idag kom vi ihåg pauserna även om de kanske inte är så kul i kylan så behövs de.

5 januari

Publicerad 2013-01-05 23:41:00 i Allmänt, Bruks,

Idag åkte vi ut i en skog någonstans norr om Hallstahammar och spårade.
 
Spåret blev nog runt 400 meter, liggtid ca 45 minuter, både snö och barmark, 4 vinklar 3 pinnar + slut. Början blev lite svår då jag första biten gick på en stig där någon annan hade gått innan. Hur länge innan vet jag inte men spåren var tydliga i snön. Vet inte om det var därför men han gick fel på första sträcken men gick sedan självmant tillbaka och tog upp spåret igen. Första pinnen som låg strax innan första vinkeln missade han dock. Blev lite vid i vinkeln. Mitten delen klarade han lysande trots lite svår framkomlighet med stockar på ett ställe. Hittade två pinnar och plockade upp dem på en gång. Har inte riktigt kommit på att han ska springa till mig med dem men det kommer förhoppningsvis såsmåningom. Nu går jag fram till honom och erbjuder rikligt med gott godis i utbyte mot pinnen. Sista vinkeln blev också lite vid. Sista sträckan gick på barmark med väldigt lite vegetation så där hamnade han en liten bit från spårkärnan och gick förbi slutpinnen.
 
I övrigt blev det en väldigt lugn dag för Kiro. Fick ett stort älgben att tugga på ett tag och massage på kvällen.

4 januari

Publicerad 2013-01-05 18:53:00 i Bruks, Lydnad,

Idag åkte vi ut i skogen på fm och spårade och körde lite uppletande.
 
Uppletandet blev i en korridor på vall kanske 20 meter djup med 2 föremål. Ett i början och ett  längst ner. Det gick jättebra, mycket laddad Kiro som hittade båda sakerna snabbt.
 
Spåret blev i skogen vid Flängkupan 2-300 meter liggtid 1 h med 4 vinklar och 2 eller 3 pinnar + slut. Han spårade bra men hade lite bråttom i första vinkeln så där fick jag ta tillbaka honom men sen tog han alla vinklar även vissa blev lite vida och alla pinnar hittade han.
 
På em försökte vi oss på lite framförgående inne men det gick inte så bra för han tyckte att jag var lite läskig och ville inte komma in till sidan. Antagligen tog han åt sig när vi var i skogen och jag skällde på Snobben (som både skällde inne och rymde när vi var ute..). Så tog en promenad istället och körde lite enkel baktasskontroll och klossträning inne när vi kom tillbaka samt lite fotgående med julklappsleksamken som belöning. Då var han minsann med på noterna.

3 januari

Publicerad 2013-01-04 13:55:00 i Bruks, Lydnad,

Blev spår + uppletande på förmiddagen idag också. Idag var vi dock bakom skidbacken. Spåret la jag inte i skogen utan på "ängen" vid backen. Det blev ca 200 meter med 3 vinklar och 3 pinnar + slut. Det hade säker gått jättebra om inte jag hade klantat mig och glömt bort första vinklen vilket gjorde att jag trodde spåret gick på ett ställe i början där det inte alls gick vilket jag inte insåg förrän efteråt. Så vi skippade första delen och började istället där jag visste att det var eftersom Kiro (självklart) inte hittade det spåret som jag trodde fanns i början. De två pinnar vi fick med (1+slut) plockade han upp =)
 
Uppletandet blev i skogen och gick mycket bra. Liten korridor men i pinne i början och en längst ner. Hittade både och kom in med dem. Tappade en av dem på vägen men fick gå och hämta den innan belöning.
 
På em körde vi lite framförgående inne. Jättekul enligt Kiro. Några gånger körde jag utan tydligt target vilket gick bra, då belönade jag så fort han gått ut i kopplets längd. Vi körde även lite stopp och stadga i ställandet. Stadgan blir allt bättre för varje gång, nu kunde jag gå ett varv runt honom, visserligen hade jag lagt en godis på golvet framför.

2 januari

Publicerad 2013-01-03 13:08:00 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

Idag blev det ett kort spår samt ett litet uppletade på förmiddagen.
 
Spår ca 100 m med två vinklar och 2 pinnar + slut, liggtid ca 30 min. Var väldigt laddad och började som vanligt snabbt och slarvigt missade första vinkeln och trasslade in sig så jag fick ta loss han. Sen fick han börja om innan första vinkeln och klarade den och vid andra vinklen började han tänka. Först var han påväg rakt fram över en stor sten men vänta och provade åt ett annat håll men vände igen och hittade rätt! Sista biten gick han väldigt lugnt på lös lina och spårade noggrant =)
 
Uppletandet gjorde vi i en liten korridor. 2 pinnar la jag ut, en längst bort och en nästan precis i början. Han gick ut bra på djupet från början och hittade pinnen längst bort snabbt men pinnen i början var svår men efter ett nytt skick så hittade han den tillslut. Bra fart in idag, belömning med bitstocken var tydligen bra motivation.
 
På eftermiddagen blev det en promenad med lite lydnadsträning på gräsmattan med äppelträden vid svartån. Underlaget var inte jättekul, tunnt lager snö med skare och en hel del is. Frittfölj gick helt ok även om han glömde bort sig några enstaka gånger och hoppade ut framför mig efter språngmarch eller hamnade efter. Gjorde en kort platsliggning. Första på väldigt länge. Han reste sig när jag var på väg tillbaka första gången, då kommenderade jag ligg igen (utan att gå fram till honom) och vände och väntade ett tag till innan jag gick tillbaka igen och då låg han kvar tills uppsättandet. Vi körde lite stopp och stadga i ställandet. Det gick helt ok men underlaget var inte det lättare för tvärstopp. Måste träna mer på stadga när jag går bakom honom. Är jag framför är han rätt säker men vill gärna vända sig när jag är bakom.
 
Vi förskte oss på lite apportering också vilket gick bra första gången, ok andra gången och inte alls tredje gången (släppte apporten). Körde "inkallning" med apporten 1 meter framför. Måste få till ett säkrare och snabbare gripande.
 
Ännu en gång glömde jag bort pauserna så i slutet hade han lite svårt att fokusera på mig. Ska använda timern på telefonen för att inte köra mer än 5-10 minuter innan han får minst 5 minuters paus.

1 Januari

Publicerad 2013-01-02 08:56:58 i Allmänt,

Första dagen på det nya året blev väldigt lugn. Förutom vanliga promander blev det lite klickerträning med baktasskontroll, lite tragglande metallapporten utan större framgång tyvärr och lite stå-ligg bara för att han ska förstå att det inte alltid är sitt dom gäller.  Senare tränade vi även lite på stadga vid ställandet och påbörjade framförgåendet vilket gick ok.
 
Hoppas att Kiro inte har blivit rädd för raketer nu. På kvällspromenaden smällde de en "bomb" inte allt för långt bort så det kändes rätt bra i mina öron också. Kiro fick bråttom hemåt ett par meter men hittade sedan en intressant fläck och lukta och kissa på så överdrivet rädd verkade han inte bli då. När vi nästan somna på kvällen ca kl 23.50 börjar de smälla raketer på innergården utanför sovrumsfönstret eftersom gardinerna var för såg jag dem inte men de måste ha gjort något för att raketerna inte skulle flyga så högt för HELVETE vad det smällde och man hörde även "fräset" mycket tydligt. Kiro tyckte självklart att det inte alls var trevligt och fick tillslut gå och lägga sig på kontoret (med fönster åt andra hållet) istället då de höll på ett litet tag. Några timmar senare kom han dock tillbaka till sovrummet.
 
Det jag hoppas på att vi ska hinna med det här året är:
  • Gå en agilitykurs
  • Gå en vardagslydnadskurs
  • Starta Lkl 1 (men det beror på om vi hittar bra tränare/träningssällskap)
  • Starta apellspåret till hösten
  • Göra MH
  • Röntga höfter och armbågar
  • Komma i gång med lite mer strukturerad friskvård
Hur det går beror på en del yttre faktorer t.ex. så kommer vi antagligen att flytta till en annan stad någon gång i vår och det kan påverka hur mycket vi hinner träna under en längre tid.

Nyårsafton

Publicerad 2013-01-01 01:11:00 i Allmänt,

Promenad på Björnön med Maja och Robin på dagen. Skitkul tyckte Kiro som även fick gå ett kort spår, bitvis var det till och med barmark i skogen. Spåret var drygt 100 meter och hade två vinklar och endast en slutpinne. Snabbt och slarvigt som vanligt, missade andra vinkeln helt men hittade tillbaka innan slutpinnen och var helt ointressant. Mycket att träna på i vår...
 
Resten av dagen har varit lugn, två korta kissrundor i smällandet. Verkar som han vant sig vid smällandet nu för han går på som vanligt och vänder endast på huvudet om det låter riktigt högt på nära håll. Inne tycker han stundtals att det är lite konstigt/obehagligt, satt och titta mot fönstret där vi dragit för gardinerna en kort stund vid tolvslaget. I övrigt så har han varit trött precis som igår, lite småseg i kroppen.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela