träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

27 februari

Publicerad 2013-02-28 21:56:46 i Bruks,

Idag skyndade vi oss ut innan jobbet för att spåra och köra uppletande i dagsljus, nästan hela tiden var det hyffsat ljust.
 
Spår: Blev blandat spår i snö och på hårt underlag i slutet. Spåret blev ca 150 meter med 2 vinklar och 2 pinnar + slut, liggtid knappt en timme. Första pinnen missade han först men gick tillbaka för att leta men hitatde den inte på en gång då han stod över den och letande och gav upp och gick vidare. Första vinkeln missade han och tog upp spåret längre fram. Andra vinkeln och pinnan gick bra. Sen gick spåret upp på en husgrund men en nivåskillnad på nästan en halvmeter. Nivåskillnaden var inga problem men när han kom upp på grunden fastnade han på något intressant under lite bråte som låg precis bredvid spåret. Sen fortsatte han och kom ut på det hård underlaget och blev jätteförvirrad och trodde att han var fel. På sånna ställen brukar ju inte spåret gå tyckte han nog och letade desperat efter spåret i den snöbelagda marken i närheten. Tillslut fick jag honom att fortsätta de sista metrarna på spåret så han hittade slutpinnen i en jordhög. Så lycklig har han nog aldrig blivit för att hitta en slutpinne, helt galen =)
 
Uppletande: Korridor ca 7x30 meter på ängsmark med mycket buskar och högt gräs. La ut 4 föremål och han hittade alla, de flesta väldigt snabbt. Däremot ville han inte lämna ifrån sig skinnhandsken...

26 februari

Publicerad 2013-02-27 22:03:00 i Lydnad,

Lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen idag igen. Vi jobbade en del med det vi lärde oss i söndags.
 
Fritt följ: Kiro var så laddad från början att det inte blev många släpp alls, 1 tror jag då jag lekte själv en kort stund. Försökte även få honom att komma in i utgångsposition mer spontant när han var rejält laddad vilket gick helt ok fick hjälpa lite i början men sen fattade han.
 
Apportering: Överladdad hund som tjuvade men framför allt så grep han utan att blanda in tassar eller tveka allt för mycket. Satte honom och la apporten ca 1,5 meter framför och ställde mig själv i samma riktning och började springa samtidigt som jag sa apport och sen kaste leksak framåt vid belöningssignal. Förutom att han tjuvstartade så gick det verkligen hur bra som helst. I slutet tränade vi vändningar några gånger. Då la jag ut apporten lodrätt från honom och ställde mig själv bredvid honom men åt andra hållet så han fick vända efter/under gripandet för att komma i fatt mig. Belönade på samma sätt. Det var jättekul tyckte Kiro.
 
Platsliggning: Idag fick vi en ny form av störning då träningskompisens hund löper. Lite seg på liggkommando så jag fick säga om det 2 ggr tyvärr men sen låg han utan att intessera sig det minsta för diverse fläcker eller den hunden.
 
Ställande och läggande under gång: Körde både under baklängesmarsch och i korrekt moment. Läggandet gick toppen men ställandet kunde ha varit bättre, framförallt stadgan. Får träna mer på det igen.

24 februari

Publicerad 2013-02-25 21:21:40 i Lydnad,

Idag hade vi och våra träningskompisar privat lydnadsträning för en tränare här i stan. Det gick både bra och mindre bra menvi fick många tips som vi ska prova. Kiro var väldigt trött antagligen både i kroppen och knoppen. De moment vi jobbade med var:
 
Fritt följ: Det gick väl som man kan förvänta sig med en trött hund. En del släpp och dåligt driv. Fick tips om att så fort han släpper vända ryggen till och leka själv så han ser att han missar något när han tappar fokus. Jag ska försöka att få honom att komma upp i fotposition av sig sjäva för att "tigga" belöning. Jag ska se till att det händer mycket hela tiden, inte träna på att gå rakt fram och liknande. Jag ska inte titta på honom för då hamnar han lätt för långt bak.
 
Hopp: Det moment han brukar vara stensäker så var han inte säker på idag. Själva hoppet gick bra men ingångarna var katastrof. Han svävade ut, nosade mm. Fick tips om att blir det fel en gång ska jag hjälpa honom med ingången nästa gång så att felet inte befästs.
 
Apportering: Ska jobba på som vi gjort men fick även tips om hur vi ska jobba med gripandena från backen. Jag ska se till att han får så bråttom att han inte hinner tveka eller grejja med tassarna. Det vi gjorde idag var att jag satte Kiro framför hindret och la apporten mellan honom och hindret och ställde mig själv bredvid hindret och kommenderade apport och fram sedan iväg framåt/bortåt. Det fungerade ganska bra. Någon gång var hanlite långsam men de flesta gångerna var han ganska snabb, Dessutom fick han visa att det inte var några problem att hoppa med apporten i munnen. Ska komma på fler varianter på det. Hinder har vi ju tyvärr inte tillgång varje dag.

23 februari

Publicerad 2013-02-23 17:07:00 i Bruks,

Idag var husse här så vi åkte ut till Tinnerö eklandskap och promenerade, körde uppletande och spårade. Uppletandet blev i en betydligt större korridor än normalt ca 10 x 50 meter i lite jobbig skogsterräng. Vi la ut 4 föremål men efter att Kiro hittat tre av dem bröt vi då han började bli lite trött. Han jobbade iaf jättebra och var snabb in. Måste få till att han inte släpper föremålet innan losskommando. Egentligen räcker det nog med att jag är mer passiv när han är på väg in och inte visar belöning/leksak innan jag säger loss. Ska prova det framöver.
 
Jag la även ett spår i snön i ett skogsparti, det blev kanske 400m med två vinklar, 3 pinnar + slut, liggtid knappt 1 h. Kiro spårade jättebra, i slutet tror jag dock att han "fuskade" lite genom att titta på spåren i snön. Första vinkeln missade han men märkte det snabbt och gick tillbaka och letade upp spåret =) Alla pinnar hittade han men själva apporteringen kunde ha varit bättre, nu fick jag tjata lite på honom för att han skulle bemöda sig med att komma mot mig med pinnarna. Slutpinnen kampade vi lite med i hopp om att förväntan på lek ska få honom att vilja komma in med pinnarna. Framöver får vi försöka att jobba lite mer med hårda spår för att få bättre noggranhet.

21 februari

Publicerad 2013-02-22 18:44:56 i Allmänt, Lydnad,

Idag blev det som vanligt lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen. Kiro var väldigt laddad på både godis och leksak. Vi körde:
 
Fritt följ/linförighet: Först med täta belöningar i början och sedan lite längre pass, riktigt bra förutom att han trängde en del men hellre det än ofokuserad.
 
Apportering: Bra gripanden men inte riktigt det tryck i gripandena jag vill se. Smack ska det säga när han griper tycker jag men med tanke på hur mycket bättre det går nu än för några månader sen så kommer det kanske. Körde även lite gripanden från backen men fokus på att han inte skulle putta på apporten med tassarna. Gjorde han det tog jag den helt enkelt och belöningen uteblev. Får se om han klurar ut hur han ska göra/inte göra så småningom.
 
Ställande och läggande under gång: Började riktigt bra under baklängens och framlänges marsch. När vi körde lite mer fullständiga ställanden under gång så svängde han dock ut bakdelen när jag gick tillbaka. Måste träna mer stadga i just den delen av momentet. I slutet av träningspasset var han nog trött för då ställade han sig på liggkommando flera gånger.
 
Platsliggning: Förutom att han inte la sig på första kommandot skötte han sig mycket bra. Vi körde en hund i taget så den andra var kopplad vilket gick bättre än sist. Kiro var dock lite mer osäker än tidigare så vi får jobba under säkra omständigheter ett tag nu så han blir trygg igen.
 
Igår kom resultatet från Kiros höft. och armbågsröntgen vi gjorde i måndags. Hd A och Ed 0 = bästa möjliga resultat. Kul! Näst på tur är MH och tävlingsstart, får hoppas på bra resultat där också =)

19 februari

Publicerad 2013-02-20 20:17:00 i Lydnad,

Idag blev det som vanligt lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen. Kiro var superladdad och sugen på godis så det gick väldigt bra. Körde lite apportering, fritt följ, inkallning och ställande under gång. Det som vi gjorde mest framsteg med idag var lägganden. Först stod jag stilla sen började jag gå långsamt både baklängens och framlänges och fortsätta med liggkommando och då var han med på noterna förutom någon enstaka gång när han ställde sig istället. Slutade med att variera lite mallan stopp och ligg-kommando, det var lite svårt men han gjorde rätt de flesta gångerna även om han var tvungen att tänka ibland.
 
Det som blev lite sämre var platsliggningen men det var inte Kiros fel. Den andra hunden hade lite svårt att ligga stilla och kastade sig iväg flera gånger vilket gjorde Kiro lite osäker så han ställde sig och satte sig några gånger. Hur mycket störning som helst måste han inte klara så jag kommenderade bara ligg igen och gick fram och belönade efter det. Han reser eller sätter sig aldrig om man retar honom men en leksak eller godis men när han blir osäker kan han göra det.

17 februari

Publicerad 2013-02-20 20:09:00 i Bruks, Lydnad,

Vi fortsatte med uppletande idag också men vid skidbacken på äng. Försökte oss på en vittringsövning där han först få gå ut i koppel i rutan tills han får vittring på föremålet och sedan gå vi tillbaka och släpper. Han verkade inte ha några problem med att få vittringen och hitta föremålet. Sedan körde vi ett riktigt uppletande också vilket gick bra.
 
Idag införskaffade vi material till fler spårpinnar och vittringspinnar. Eftersom jag är otålig så var vi tvunga att prova lite vittring inne för att se om han var lika duktig som med kottarna i skogen. Duktig var han men inte på det sättet jag hade tänkt, när han såg alla spårpinnar, som han tyckte att de var, apporterade han första bästa fint och när jag inte ville ha den tog han en till i munnen samtidigt. Vi har ju tränat massor på att appotera dessa pinnar så egentligen var han jätteduktig. Måste komma på något bra sätt att få honom att slå på näsan.
 
 

16 februari

Publicerad 2013-02-16 21:32:18 i Bruks,

Den här helgen är vi i Västerås och idag ute i skogen. Det har inte blivit så mycket träning men ett uppletade körde vi. Korridor på kansek 7x30 meter med tre föremål varav 2 var nya för Kiro. Det gick riktigt bra. Dock kom han av sig lite när han hittade det ena nya föremålet och började springa åt fel håll men när jag berömde bytte han håll. Två gånger stannade han upp och tittade på mig så jag fick kommendera leta igen men annars jobbade han bra och alla saker var inne snabbt.

14 februari

Publicerad 2013-02-16 21:28:24 i Lydnad,

Även den här torsdagen blev det lydnad på Rydsskogens fotbollsplan med våra träningskompisar. Vi körde en del fritt följ, längre pass vilket gick väldigt bra över lag. han tappade koncentrationen någon gång men kommer på väldigt snabbt igen vad det var vi gjorde. Körde även samma lilla kedja som sist inkallning - ställande under gång. Inga problem men stoppen kunde vara snyggare. Lugnt beröm efter inkallningen den här gången. Körde även lite gripanden och inkallningar med apportbocken vilket gick helt ok men inte perfekt, lite för tveksam. Platsliggning med rejäl störning blev det då den andra hunden tog sig några ärevarv. Det blev för mycket för Kiro som satte sig. Jag gick fram och höll bara lugnt i honom tills den andra huden var infångad och sen la honom ingen och fortsatte som innan.

12 februari

Publicerad 2013-02-12 20:30:00 i Lydnad,

Idag blev det lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen med våra tisdag och torsdag träningskompisar. Det blev lite ostrukturerat men det vi gjorde gick bra. Vi körde en kort kedja men inkallning och ställande undergång några gånger, inga problem förutom att Kiro inte riktigt verkar uppskatta lek utan leksak som social belöning, jag ska prova med ett bra och en klapp enbart och satasa allt på belöningen i slutet av kedjan. Vi körde även en del ställanden under gång separat och nu verkar han förstå vad momentet går ut på. Alla stopp blir inte perfekta men en flera av dem och stadgan är bra. Vi körde även lite fritt följ där de flesta omgårngarna blev lite längre än vanligt. Han kom av sig lite någon enstaka gång men annars gick det jättebra, till och med högersvängarna. Det är dock svårt för oss båda att gå i den här jävla snön som envisas med att komma ner. Det blev även en del gripanden av apporten vilket gick ok men han hade en liten tvekan de flesta gångerna.

10 februari

Publicerad 2013-02-10 20:56:00 i Allmänt, Bruks,

Idag körde vi ett uppletande i Rydsskogen på förmiddagen. Vi gjorde en korridor som kanske var 40 meter djup. 3 föremål la jag ut. Kiro jobbade bra men kom av någon anledning inte in med det första föremålet (resår till byxorna) han hittade men de andra två kom han in med. Lite seg in med ena (skinnhandske) dock men spårpinnen han hittade sist var det ingen tvekan med. I övrigt så han det mest blivit promenader idag. Matte är fortfarande seg i skallen på grund av dumma virusar.

9 februari

Publicerad 2013-02-10 20:50:00 i Agility, Bruks, Lydnad,

Idag fick Kiro verkligen vara en allroundhund. Efter en lång sovmorgon åkte vi till Linköpings brukshundsklubb och mötte träffade ett annat ekipage, Vi började med uppletande och Kiro var fantastiskt duktig, Vi gjorde en korridor på ca 10x50 meter i ett hygge (med djupsnö) i skogen. Jag la ut två föremål, ett några meter in och ett längst ner. Trots störning men en ny spännande person så var Kiro helt fokuserad på att hitta sakerna och gjorde det snabbt och kom in med dem i full fart utan tvekan. Ena föremålet lånade vi så det har han aldrig sett innan men han tvekade ändå inte när han hittade det =)
 
Sen körde vi lite lydnad, det blev inte så strukturerat då matte var mosig i huvudet av förkylning. Men det blev en del  fina inkallningar, ställanden, skiften, läggaden, fritt följ (mycket varierande kvalitet på det dock) och platsliggning (mycket bra). Apporteringen lämnate lite att önska både med den egna apporten och en lånad. Vi avslutade med en budföring med husse vilket gjorde Kiro väldigt glad.
 
På kvällen gick vi till Valla ridhus där Linköpings hundungdom hade träning för max 25-gruppen. Vi provade på lite starter, tunnlar och hoppa flera hinder på rak linje genom baklängeskedjing. Kiro var väldigt laddad och duktig. Han laddade redan när vi satt och väntade och några duktiga ekipage hoppa en bana. Ska inte säga att Kiro aldrig skäller tror jag, han skäller när han vill vara med och ha kul... Idag sprang han till och med i en nästan U böjd tunnel utan att någon större övertalning krävdes. Tunnlar är tydligen kul. Att hoppa är också kul och tre hinder på rad var inga problem förutom för matte som skulle försöka att springa bredvid. Dags att bli snabb i fötterna om jag ska köra agility med den här hunden.

7 februari

Publicerad 2013-02-07 19:53:41 i Lydnad,

Idag körde vi lydnad på fotbollsplanen i Rydsskogen med samma ekipage som i tisdags. Det gick betydligt snabbare att få Kiro att fokusera på mig den här gången. Jag var dock inte jättefokuserad så träningen blev väl inte jätteseriös den här gången heller. Det vi körde mest var ställanden under gång och det gick riktigt bra. Ena gången la jag tuben med baconost bakom och då vred han bakdelen lite innan jag gav belöningssignal, då backade jag bara lite och lät honom vänta lite extra. Jag vet inte om han förstod men nästa gång gjorde han inte så. Vi körde även lite lägganden stillastående, under baklängesmarsch och småjoggandes vid sidan. Han gjorde rätt nästan varje gång även om han vissa gånger tänkte 1 sekund innan han la sig men det ser jag som positivt att han tänker innan han gör något. En del fritt följ blev det också vilket gick över förväntan. Högersvängarna gick riktigt bra, lite lite släpp först men korrigerar det snabbt av sig själv nu. Lite gripanden av apporten blev det också vilket gick bra och någon inkallning.

5 februari

Publicerad 2013-02-06 21:32:29 i Lydnad,

Idag körde vi lite lydnadsträning tillsammans med ett annat ekipage på fotbollsplanen i Rydsskogen. Den andra hunden var väldigt intressant tycket Kiro men på slutet var han riktigt duktig. Träningen blev inte jätteseriös men vi körde lite olika saker med fokus på kontakt. Vi körde: inkallning, fritt följ, rutan, ställanden under gång och platsliggning. Det blev även lite skall då Kiro bjöd på det själv så körde vi några på kommando.

4:e februari

Publicerad 2013-02-04 20:37:38 i Allmänt, Lydnad,

Helgen blev helt träningsfri. Kiro har busat loss lite väl mycket på isen och verkar ha sträckt sig lite i ryggen också...
 
Idag jobbade jag första dagen på nya jobbet. Kiro var med husse nästan hela dagen men nu har han åkt och vi får klara oss själva. Vi körde lite lydnad ute på en gräsmatta här i närheten. Kiro var taggad trots att jag tyckte han skulle vara lite försiktig. Vi körde lite:
 
Inkallning: Gick bra idag, bra ingångar och position.
 
Fritt följ: Bra men lite övertaggd men tappade inte positionen men kontakten några gånger. Belönade för bra högersvängar.
 
Rutan: Bra trots dåligt ljus, sänkte kriterierna på positionen eftersom vi inte kört på ett tag nu. Ska försöka att ge belöningen i rätt position och se om det gör någon skillnad.
 
Apportgripanden: Helr ok idag, något fumligt gripande men överlag bra.

31 januari

Publicerad 2013-02-01 08:51:55 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

Tyvärr verkar det som om Kiro fick en lätt sträckning eller något i går i hundrastgården. Han avlastar vänster bakben lite så idag har vi tagit det lugnt med den fysiska motionen, mest lunkat i koppel och spatserat lös i skogen.

 

På förmiddagen spårade vi i Rydsskogen. Spåret blev nog ca 300 m med en vinkel och en bit med "serpentiner", 2 pinnar + slut och liggtiden blev knappt 30 minuter (matte var otålig). Han blir så förväntansfull och fokuserad när han förstår att vi ska gå på spåret. Vet inte något skulle kunna störa honom då. Spåret gick bra, han märkte i alla fall att spåret svängde vid serpentinerna men om han gick exakt där jag gått vet jag inte. Vinkeln missade han men hittade spåret igen efter en bit. Alla pinnar hittade han. Han är mycket mer fokuserad på pinnarna då, förut så reagerade han bara om han i princip snubblade över dem men nu kan han vända och gå tillbaka om han får upp vittringen på en pinne som han missat. Uppletande gjorde vi inte med tanke på den eventuella sträckningen.

 

Jag har även provat en lite kottövning några gånger nu. Det ligger väldigt många grankottar på marken bitvis så jag har plockat upp en och håll i den och blåst på den ett litet tag och de två första gångerna fick Kiro även gripa den några gånger. Sedan har jag slängt ut den bland en massa andra kottar och sagt leta. Kiro fattade på en gång och tar alltid den kotten med vittring på om han hittar den och annars ingen alls. Min smarta lilla hund. Så nu är jag taggad att skaffa material för träning av vittringsapporteringen, jag tror och hoppas att det ska gå bra och lära och att Kiro tycker det är kul.

 

På kvällen tog vi oss till Linköpings hundungdoms lokal i Tinnerö där det var inspirationskväll med lydnadstema för oss under 25 år. Det var kul, det blev en del genomgång och prat samt lite övning. Kiro vad som förväntat helt disträ och uppjagad i början men var sugen på godis så ganska snabbt fick vi bra kontakt. Vi var inomhus med andra hundar och tränade lydnad för första gången någonsin. Men allt eftersom så klarade Kiro allt svårare störningar. Vi tränade lite:

Fotgående: Kiro var överladdad och de första gångerna sprang han i från mig men sansade sig efter ett tag och hade riktigt bar kontakt även i starterna men svängarna ville sig inte riktigt.

Apportering: Körde lite gripanden och lånade även apporter. Första gripandet på den egna apporten var han lite tveksam. Jag tog en leksak som belöning på de andra "nya" apporterna och han grep dem snabbt och utan att tveka till min stora förvåning =) Normalt vill han ju alltid undersöka närmare innan han tag något nytt i munnen och hemma så spelat det ingen roll hur attraktiv belöningen är, han måste alltid kolla först.

Ställande under gång: Ok men svårt att få ihop bra ställande med stadga i den ovana miljön men fick tips om att börja kasta belöningen bakom honom för att få bättre stadga.

Sen glömde jag bort hans onda ben som jag inte märkt av alls sen förmiddagspromenaden så vi körde några hopp på kul också. Han var så laddad att han skällde i ingången.

Under pauserna blev det lite skiften för att sysselsätta herrn som inte riktigt kom till ro. Dock inte riktiga fjärrskiften.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela