träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

26 mars

Publicerad 2013-03-27 21:31:30 i Lydnad,

Lydnadsträning på Valla idag. Kiro var superladdad. Vi körde:

Fritt följ och ingångar: Blev inte jättemycket men var helt ok. Fina ingångar. Försökte att inte ladda så mycket med leksak/godis innan. Något enstaka tapp då han tittade vad den andra hunden gjorde. Lite seg i sättandena ibland. Svängar och språngmarsch var riktigt bra.

Apportering: Superbra. Riktigt bra fart in och ingen tvekan i ingångarna. Lite problem med gripandena ibland och fick lite dåligt grepp någon gång och tappade apporten men det känner jag att han borde lära sig med erfarenhet.

Rutan: Våra träningskompisar hade med en ruta med koner som såg lite annorlunda ut och en annan färg på kantbanden. Men Kiro fattade i princip på en gång vad han skulle göra. Lite skall den här gången också.

Ställande och läggande under gång: Lite för överladdad i början och la sig på stoppkommando. Efter några försök gick det bra.  Läggande under gång var inga problem idag. Körde dock inte från fotgående. Växlade lite mellan att ställa och lägga under baklängesmarsch vilket var lite svårt idag så det blev några fel åt båda hållen.

Skall: Gick inte jättebra, fick oftast bara ett skall, någon gång kom det två och tre skall.

24 mars

Publicerad 2013-03-24 22:18:39 i Bruks, Lydnad,

Idag blev det lydnadsträning och lite agilityträning på brukshundsklubben. Det gick både riktigt bra och riktigt dåligt. Det vi gjorde var:

Hopp: Inga problem men kunde ha haft lite mer tryck.

Apportering: Bra tryck men lite fippel vid gripande från backen. Får se om det blir bättre när snön försvinner, annars får vi hitta på andra lösningar, upphöjd apport eller liknande. Bra ingångar.

Fritt följ: Körde inte mycket och bara frivilligt och det gick bra.

Rutan: Bra men han drar lite mot den högra bakre konen men inte farligt.

Däcket: Inga problem att förstå vad han skulle göra. Försökte någon gång att springa på sidan men inta många.

Han tog nog åt sig en del igår när jag fysiskt vände honom åt det hållet jag vill ha honom för idag blev han väldigt låg när jag ville ha in honom till sidan. Problemet uppstod när husse ställt ut rutan och gick iväg till sidan och Kiro gärna ville springa till honom efter varje skick och jag istället stoppade honom och bad honom komma in i utgångsposition. Eftersom han inte lyssnade på en liten signal fick jag uppreda lite tydligare några gånger och då blev han låg och kröp mot mig och la sig vid sidan och såg ut som han skulle få stryk. Samma problem när vi tränade på däcket. Höll jag däremot i en leksak så gjorde han gladeligen frivilliga ingångar och fotgående. Jag ska bli bättre på att träna kontakt och ingångar utan att behöva visa leksak eller godis först när det finns andra saker som drar, hundar eller husse t.ex.

Idag är ett det ett år sedan vi hämtade den här lilla busen:


Idag:
 

23 mars

Publicerad 2013-03-23 23:05:00 i Agility, Bruks,

Husse är på besök i Linköping den här helgen. Vi började med spår och uppletande på förmiddagen. Jag cyklade iväg och la ut allt i förväg så Kiro visste inte alls vad han skulle gör när vi gick dit sen.
 
Spåret blev nog cirka 400 meter på ängen med kullarna vid båtparkeringen. Underlaget var blandat snö och barmark. 4 pinnar + slut blev det varav två av pinnarna var nya. Liggtiden blev drygt en timme och det var 4 vinklar och en båge. Det blev en del missar, först hittade han något mer spännade än ett spår i spårstarten, en halv kanin eller hare... När han väl tog upp spåret gick det fort med mycket slag men han tog första pinnen som låg på den stäckan. Första vinkeln rusade han som vanligt förbi men resten tog han bra. Han missade en av pinnarna som låg i en båge där hittade han istället något delikat skit att äta. Som sagt det har gått bättre men även sämre.
 
Uppletandet gick bra men inte med riktigt det trycket det brukar vara. 4 föremål in på 5 skick. Sista fick jag gå ut och hjälpa honom att hitta då det var en naturpinne som jag höll i ca 10 minuter. Jag hade gjort en korridor på cirka 8x50-60 meter.
 
På eftermiddagen/kvällen åkte vi till valla ridhus och körde lite agility. Vi tränade mest på däcket, tunnel och lite hopp ur olika vinklar. Kiro tycker att det är kul och lär sig snabbt nya saker. Han vill gärna ha väldigt bra koll på de andra hundarna vilket kan vara lite jobbigt när jag ska placera honom i starten. Idag var det en valp med där ägaren inte hade så bra koll vilket var väldigt störande när den sprang runt hur som helst och även fram till oss någon gång. Lite respektlöst att släppa lös en så otränad hund så där andra försöker att träna även om det är en valp.

21 mars

Publicerad 2013-03-21 21:36:01 i Lydnad,

Lite annorlunda dag då Kiro fick vara hos hundvakt på dagen men vi körde ett kort träningspass på fotbollsplanen i Rydsskogen när jag kom tillbaka från Motala. Träningen gick över förväntan. Vi körde mycket kontaktövningar och frivilliga ingångar och fotgående. Det vid körde mest förutom det var rutan. Jag ställde ut en fullstor ruta på en gång och det var inga problem men en hel del ljudeffekter den här gången också. Växlade lite mellan att klicka när han var ganska centralt i rutan och att kommendera stå och sen klicka. Det senare verkar han förstå trots att vi inte tränat på det på några längre avstånd tidigare. Vi tränade även lite skall eftersom han verkade vara på humör för det idag. Tre skall fick jag några gånger, ett litet framstag iaf.

19 mars

Publicerad 2013-03-19 20:51:35 i Bruks,

Mer vit skit på backen, kallt och blåsigt men vi körde ett litet uppletande. På ängen med "kullarna" gjorde jag en korridor på cirka 10x40 meter med tre föremål. Taggad hund som tog in alla föremål snabbt även om det blev en liten omväg med det första. Inga problem att gå ut på djupet idag trots att det var utom synhåll för matte.

18 mars

Publicerad 2013-03-18 21:46:31 i Lydnad,

Äntligen är min lilla överladdade studsboll sitt vanliga galna jag igen. Idag tränade vi lydnad på Valla där vi ska gå kurs senare i vår med våra vanliga träningskompisar. Försökte att inte bara göra det gamla vanliga men det blev en del av det ändå men vi började med rutan som vi inte kört på över en månad. Sammanfattning:

Rutan: Började med en liten ruta och Kiro visste på en gång vad han skulle göra. Sprang i racerfart till rutan och skällde(!!!). Supertaggad. Körde ett tag med den lilla rutan vilket gick bra. Ställde sedan ut en fullstor ruta vilket vi aldrig kört med innan och trodde inte alls att Kiro skulle förstå men jag underskattade hur smart han är. Han fattade direkt. Visst blev placeringen lite sisådär ibland men helt ok de flesta gångerna. La även in ståkommando några gånger vilket inte var några problem men självklart behöver vi jobba med stadgan.

Fritt följ: Bra idag. Körde både länga och korta pass, bra engagemang men några enstaka släpp med blicken utan att tappa positionen dock.

Apportering: Körde inte så mycket då underlaget inte var så kul och del blev ganska mörkt men det vi gjorde blev bra men gripanden från backen kunde ha varit bättre.

Ställande och läggande under gång: Körde tre fulla ställanden men dock med ganska kort fotgående innan. Bra stopp och stadgan var inga problem.  Körde växlande ställande och läggande under baklängesmarsch vilket gick bra, han är ganska säker på kommandona men det kan bli fel om han är lite snabb och gissar.

Ställande under inkallning: Provade med på skoj och visst förstod han även om det finns lite att jobba på med själva stoppet.  Jag la laksaken bakom honom så han fick springa bakåt efter stoppet.

Skall: Eftersom han var så taggad så försökte vi oss på skall också men vi kommer inte längre än 2 skall.

14 mars

Publicerad 2013-03-14 22:32:00 i Lydnad,

Lydnad här på gräsmattan vid vägen med våra träningskompisar. Fortfarande lite löptiksstörning men svårare var enannanhundlekerstörningen idag. Lite lyckades vi med:
 
Fritt följ: Helt ok för det mesta. Gör allt bra så länge han är fokuserad, bra vändningar, halter, språngmarsch. Dock lite svårt med störningen när den andra hunden lekte.
 
Apportering: Blev en salig blandning av övningar idag men avslutade med en full apportering vilket gick ok, mer fart in behövs dock men det har jag lite ideér på hur vi ska jobba med det.
 
Ställande under gång: Sjäva stoppen och stadgan var riktigt bra idag men istället hade vi problem med fotgåendet innan. Alldeles för oengagerat och när han väl var engagerad la han sig istället på stoppkommando... Lite att jobba med.
 
Platsliggning: Suveränt. Funderade på att nosa en gång men gjorde det inte. Spanade in omgivningen lite men inte konstigt eftersom det hände lite runtomkring.

13 mars

Publicerad 2013-03-14 21:58:49 i Lydnad,

Onsdagar är normalt vilodag för hjärnan och träning av benen men eftersom det ramlade ner en massa vitt skit i natt så blev det ingen cykeltur som jag hade tänkt så vi tränade lite lydnad på gräsmattan vid vägen. Det mesta gick helt ok men saknar fortfarande det där extra trycket och fokusen som jag saknat ett tag nu. Körde lite fritt följ och apportering.

12 mars

Publicerad 2013-03-13 21:32:00 i Bruks, Lydnad,

Spår och lydnad idag här ute i Tornby park även idag med löptik som störning.
 
Spåret blev ca 400m på äng med 2 vinklar och en ganska djup båge, 3 pinnar + slut, liggtid ca 1 timme. Gick riktigt bra trots att tiken passade på att kissa precis vid spårstarten så först fastnade han på det men sen inga problem att lämna det och hitta spåret. Missade som vanligt första vinkeln men löste det själv sen bra. Kanske lite mycket slag i delen som legat i motvind men det var inte så konstigt. Han blev lite distraherad av att den andra hunden stod kvar i starten och ville springa till dem efter att han lämnat andra pinnen men letade upp spåret och fortsatte när jag bad honom. Kom in jättefint med första och andra pinnen tog upp de andra men kom inte till mig med dem, slutpinnen ville han lägga sig och tugga på...
 
Lydnaden var kanske ingen succé, förutom att det luktade väldigt gott på marken där den andra hunden varit så åkte det förbi bilar och gick förbi folk ganska nära och det behövde man visst ha stenkoll på. Det blev mest kontaktträning, lite fotgående, platsliggning och lite lägganden och ställanden. Läggandena gick riktigt bra, bättre tryck idag. Platsliggningen gick bra, började nosa lite en gång men lyssnade bra när jag sa till. Han bjöd även på en del fina ingångar och fritt följ men hade ingen vidare uthållighet i det sistnämnda. Laddad men okoncentrerad kan nog sammanfatta.

11 mars

Publicerad 2013-03-11 21:31:10 i Bruks,

Trött Kiro idag efter helg i Västerås. Försökte oss på ett litet uppletande andå eftersom det gick dåligt i helgen då han hämtade första föremålet (det längst bort) jättefint men ville sen inte gå ut på djupet och hittade inte de andra som också låg ganska långt ner. Snobben var med och agerade störning så blev kanske lite för mycket.
 
Så idag försökte vi igen. Liten korridor på ca 10x40 meter med två föremål, en vante och en spårpinne. Bra vind. Hittar vanten ganska fort och sen full fart in förbi matte... Letade efter pinnen ett bra tag även på djupet men lyckades missa den trots att han är ganska nära ett par gånger. Tog in honom och skickade igen men då gick han inte ut på djupet. Kopplade då och gick mot föremålet och lät honom vinda in det och nästan ta den så gick vi tillbaka och skickade igen. Klockren då.

7 mars

Publicerad 2013-03-09 10:10:00 i Allmänt,

Lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen idag igen. Även denna gång med störning i form av löptik. Vi tränade på "det vanliga":
 
Fritt följ: Började ruskigt bra, riktigt laddad och bjöd på fint fotgående utan att jag behövde kommendera. I slutet av träningspassat var det lite svårare för du hade han ju hittat de delikata löptiksfläckarna. Matte fick jobba hårt med att vara rolig men tillsut så blev det några bra sträckor då också så vi slutade med hög förväntan och jackpot belöning.
 
Apportering: En liten svacka, helt ok men lite svårt med gripandet från backen vissa gånger. Berodde antagligen på underlaget då det var hård isig snö så apporten låg nog inte stilla. Körde både gripanden i farten och ingångar och kombinerade båda någon gång vilket gick ok men mer fart in vore önskvärt, det kommer antagligen med längre sträcka. Körde ingångar på samma sätt som sist, vilket han fattade väldigt fort den här gången.
 
Ställande och läggande under gång: Jobbade en del med stadga först vilket gick ok tillslut, det är svårt att inte svänga bakdelen åt sidan när man väntar på belöning under tillbakagången. Körde även en del stä'llanden under baklängesmarsch, inte helt nöjd, för mycket smygande in i ställandet, bara att träna mer så han blir säkrare och har högre förväntan. Blev den del lägganden under baklängesmarsch ockå, helt ok men ska försöka komma på hur vi ska få dem ännu snabbare. Inte för att de är långsamma men jag vet att han kan vara snabbare.
 
Platsliggning: Bättre än sist, fick påminna honom två gånger om att nosen inte ska vara i backen trots att det luktar gott där. Räckte med ett lågmält nej. Annars riktigt bra.
 
Kiro har nog inte fattat att det är den andra hunden som avger dessa fantastiska dofter så än så länge är han mer intresserad av marken än av henne...

6 mars

Publicerad 2013-03-06 21:31:33 i Allmänt,

Bara ett uppletande idag. Hittade ett ställe där de antgaligen har dumpat jordmassor för något år sedan och sen har det växt gräs/ogräs på det = en äng med massor av kullar. Gjorde en korridor på ca 10x40 meter och la ut tre föremål varav ett var helt nytt och lite annorlunda, en tom mjölpåse som jag rullat ihop. De två som låg en bit ut i rutan och längst bort hittade hn utan problem men det närmast sprang han över både de första skicken så när det bara var den kvar höll jag honom och gick mot föremålet så han fick vittring på det, han sprang över det ändå när jag släppte men vände väldigt snabbt när han tappade vittringen och hittade det.

5 mars

Publicerad 2013-03-05 21:41:22 i Allmänt,

Lydnadsträning på fotbollsplanen i Rydsskogen som vanligt idag. Kiro var mer taggad än matte men det gick ganska bra ändå. Det vi tränade på idag var:
 
Apportering: Körde några springövningar men även en hel del ingångar. Jag la apportenpå backen nära mig så plockade han upp den och satte sig vid min sida, i början behövde han lite hjälp med handen men fattade snabbt själv hur man skulle få godis. Köde även inkallningsapportering med ingångar, riktigt bra när jag gick tillräckligt långt bort så han kunde få upp lite fart.
 
Fritt följ: Riktigt bra efter ett tag, bra kontakt, många spontana ingångar. Något enstaka släpp i början då jag lekte lite själv.
 
Platsliggning: Även denna gång bredvis löptik med löptiklukt på marken. Först låg han jättebra och sen gav jag en godis som hamnade på backen och då upptäckte han självklart att oemotståndliga lukter och började nosa. Lyckades stoppa honom en gång med ett lugnt nej men sen började han lukta igen och reste sig när jag stod en bit bort. Gick bara fram och la honom igen så låg han jättebra en liten stund till.

4 mars

Publicerad 2013-03-05 17:21:00 i Bruks,

Endast ett spår blev det idag. Ca 200m på gräsmatta med en vinkel och en båge, 2 pinnar + slut, liggtid ca 1 timme. När han väl hittade spåret var det inga problem dock inte jättepeppad på pinnarna men stannade iaf. Var ganska lugn och noggrann.

3 mars

Publicerad 2013-03-03 17:03:00 i Allmänt, Lydnad,

Kul att det går att skriva inlägg men inte se dem. Förhoppningsvis fungerar det snart igen.
 
Idag åkte vi till Västerås BK och körde lite lydnad i ca en halvtimme. Underlaget var ganska jobbigt då det var skarsnö så det blev i princip bara apportering. Det gick lika bra som sist. Övertaggad hund som gärna tjuvstartade men idag fick han börja om då så tillslut kunde han hålla sig någon sekund iaf så matte fick en chans att kommendera. Som sist så satte jag honom och la ut apporten framför och sprang iväg på apportkommando. Började rakt fram med och utan hinder och sedan bakåt så han fick vända. En gång åkte apporten iväg när han skulle gripa men det var nog för att det var halt på skaren. Sen tryckte jag ner apporten lite och då gick det bra. Husse tog en del bilder:
 
Griper rakt framifrån, ingen tvekan eller tassar:
Gripa och vända samtidigt, framdelen griper samtidigt...
...som bakdelen vänder i luften:

Vänder dock bara 90 grader för att sedan sätta full fart mot husse som tar kort :-S

Full fart mot matte den här gången:

Inga problem att hoppa med apporten i munnen trots att han aldrig hade gjort det innan förra helgen:
Efter träningen tog vi en promenad på åsen. Kiro ville helst inte sitta på bänken bredvid matte,

Men i knäet var mycket bättre:
 
 
 
 
 
 
 

2 mars

Publicerad 2013-03-02 18:08:00 i Bruks, Lydnad,

Den här helgen är vi i Västerås och idag blev det en heö del bruks på förmiddagen och lite lydnad inne på eftermiddagen.
 
Spår: Jag la ett spår i den lilla skolen mellan wenströmska och vallbyleden. det blev blandat med mest snö men även lite barmark. Spåret blev runt 300m med 4 vinklar och 3 pinnar + slut och 1 timmes liggtid. I början var Kiro väldigt virrig och fästa inte vid rätt spår utan blev nog lite förrvirrad av alla andra lukter.  Han missade första vinkeln och första pinnen som låg innan första vinkeln. Sen fäste han fint i spåret och tog resten av pinnarna och vinklarna klockrent.
 
Uppletande: Det blev en korridor på ca 7x50 meter i plan skog med ett dike rakt över i början av rutan. tre föremål la jag ut. De som låg längst bort och i mitten hittade han klockrent och kom in med den som låg närmast sprang han för vi vid alla skicken men hittade den tillsut men då hade jag flyttat på den när han inte såg så den låg lite mer öppet än innan. Sen ville husse filma när han sprang ut så så kastade jag ut en spårpinne och han fick leta ett tag för att hitta.
 
Inne körde vi lite kryp på mattan, stadga vid ställande, försök till framförgående och baktasstarget. Allt gick bra förutom framförgåendet. Vet inte om det är för att han inte riktigt förstår men han blir låg och vill inte ta godis. Försökte mig på att shejpa lite på när han tittade eller gick ifrån mig men det var jättekonstigt enligt Kiro. Är väl dags att skaffa en bra riktningshållare så han slipper bli så förvirrad.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela