träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

28 juni

Publicerad 2013-06-29 17:19:01 i Bruks, Lydnad,

Spår på en grusplan blev det idag. 2 korta. Mycket svårt tyckte Kiro. Mycket godis i första spåret som var rakt och lite godis i andra spåret som även hade en vinkel och en liten båge. Sisa spåret gick bättre även om det var mycket långt från perfekt.

Eftersom Kiro var så överladdad körde vi lite fotgående och ett läggande från fotgående också. Det gick väldigt bra förutom att han trängde förbannat mycket.

29 juni

Publicerad 2013-06-29 17:19:00 i Agility,

Ruskigt bra agilityträning på LHU idag. Körde först slalom (8 pinnar med bågar) i kombination med ett hinder innan och ett efter. En gång hoppade han ur slalomet av minst 10 gånger och den gången hade jag precis sänkt bågarna så de var ca 2 dm över marken. Han hade bra sug in och det kändes som om han inte brydde sig så mycket om vad jag gjorde när han var där inne, fullt fokus framåt och bra teknik. Sen körde vi kontaktfält vilket gick bra. Han backade upp på A-hindret och gick på nedfarten från balansen (på backen) och stannade för det mesta på rätt plats. Mycket jobb kvar men han är med på noterna och tycker att det är roligt.

Vi körde ”staket” idag också vilket gick bra efter lite strul på mittenhindret precis som sist. Vi avslutade med att 4 hinder rakt på rad där han fick jobba framåt självständigt när jag gjorde bakombyte. En fulsnurr blev det annars så kollade han bara snabbt åt det håll han trodde att jag skulle vara men sprang sedan åt rätt håll. Jag borde ha bytt tidigare så att han sett det innan sista hindret.

27 juni

Publicerad 2013-06-29 17:18:13 i Lydnad,

Körde lite vittring och försök till framförgående idag. Vittringen gick bra även om han ibland provsmakade på alla pinnar. Körde inte så många gånger.

Framförgåendet började hyffsat bra med att han gick framför och jag kastade godis, sen började jag krångla till det med leksak, kommando, tasstarget och för höga krav på att han skulle gå rakt och då blev det pannkaka. Jag lärde mig iaf något nytt om min hund, när han blir låg så är det inte alltid för att han tror att jag är arg utan för att han inte förstår varför han får belöningen. Klockrent idag då han tog belöning när han fick den för att ställde sig på tasstargeten men tog den inte när han fick den för att han gick framför mg mot tasstargeten. Ska eventuellt prova att bygga en allé med slalompinnarna och lära honom att gå rakt genom den och sedan jobba bort den genom att glesa ut och bredda. Just framförgåendet är ju så enkelt att det blir svårt för Kiro, han tycker ju inte att han går något när han bara går rakt fram utan vill gärna lägga till fler beteenden som att nosa bland annat.

26 juni

Publicerad 2013-06-26 21:18:00 i Agility,

Agilityträning på LBK idag.
 
Tränade med ett mer erfaret ekipage och vi körde en liten bana på 8 hinder. Vi började med att lära oss att hoppa "staket" (hinder 4-6) vilket gick över förväntan. Det bev en del fel som mestadels berodde på att jag gjorde fel och på slutet blev Kiro väldigt trött vilket inte gjorde det lättare. Riktigt kul när det fungerade =D
 
Mindre fin paintbild av banan:
 
Fin paintbild på banan:

25 juni

Publicerad 2013-06-25 21:39:00 i Agility, Lydnad,

Lydnad och lite agilityträning på LBK idag. Kiro var ganska seg och disträ men lite lyckades vi med ändå. I lydanden tränade vi:

Lägganden – några ur olika positioner, gick ok men kunde ha varit bättre. Momentet får nog vila någon vecka nu innan jag sätter in det i en kedja.

Framförgående – gjorde som hemma och kastade godis när han gick framför mig och tittade framåt. Lite förvirring i början men sen fattade han tror jag. Klurigheten är att han inte ska ha nosen i backen när jag belönar och kastar.

Uthopp och tillbaka hopp över hinder – provade några olika metoder idag med varierande resultat. Kasta boll framåt när han var på väg framåt efter hindret, han fattade inte riktigt men skulle nog kunna fungera. Tasstarget, blev lite överexalterad = skall. Utan hjälp går det ganska bra eftersom han hoppar med sån fart så kommer han ganska långt bakom hindret. Däremot måste vi jobba på sättande på avstånd, Kiro verkar tro att sitt betyder skall då. Vi övade lite sitt på avstånd utan hinder och sen gick det bättre. Körde även några gånger med godis utlagt efter hindret för att dämpa lite vilket verkade fungera bra. Blev tre tydliga delar då, uthopp = belöning på backen, sitt = belöning kastad och återhopp = belöning vid sidan.

Ordet ”stanna” hade Kiro helt glömt innebörden av på apellplanen mellan momenten idag…

På agilityplanen blev det en minibana med slalom (med bågar) idag också hinder – slalom – hinder – böjd tunnel åt båda hållen. Först 8 pinnar och sen debut med 12 pinnar, han gick ut de två första gångerna efter ca 8 pinnar men sen gick det bra. Idag fick jag peppa honom för att få upp farten i slalomet, sist gick han ut om jag hade för bråttom och nu var det tvärtom. Avslutade med en liten bana med hinder och en tunnel vilket gick sådär, Kiro ville helst hitta på en egen bana men kul hade han.

24 juni

Publicerad 2013-06-24 20:58:57 i Allmänt, Bruks,

Långpromenad på kvällen. De sköt på skjutbanan så vi gick dit och körde lite platsliggning en bit ifrån. Kiro var betydligt med bekymrad av ljudet från någon han inte såg som gick på grusvägen än skotten som han bara ibland vred på öronen åt.

Midsommarhelgen

Publicerad 2013-06-24 20:55:29 i Allmänt, Bruks,

Inte mycket träning. På midsommarafton blev det två mycket korta spår på en kortklippt fotbollsplan. Ena spåret helt rakt och det andra med en vinkel/båge samt ett litet virrvarr. La till och med ut godis i spåren och han tog till och med en del av det. Får hålla emot ganska rejält för om tempot går upp så kommer slarvet. Virrvarret var lite konstigt tycket Kiro som försökte gå åt lite olika håll. Han använde iaf hjärnan. Ska försöka på grus också framöver och sen kanske vi klarar asfalt.
 
De andra dagarna blev det mest promenad och lite simning :-)

19 juni

Publicerad 2013-06-20 20:06:00 i Agility, Lydnad,

Lydnad och agility på LBK idag.
 
I lydnaden tränade vi:
 
Lägganden: Inga konstigheter, gick bra ur fotposition också.
 
Stadga: förutom en tasförflyttning vid sittande inga problem.
 
Sitt vid tasstarget: Förutom en massa skällande gick det bra. Minskade avståndet till targeten och då blev det lite mindre skällande.
 
I agilityn blev det framförallt en raksträcka med hinder - slalom med 8 pinnar och bågar - kort rak tunnel åt båda hållen. Några missar på slalomet, framförallt när jag hade för bråttom framåt kröp/hoppande han ur för tidigt. Några gånger hade han hyffsad bra teknik så det går bättre och bättre. Sen körde några olika korta banor med framförbyten vilket gick över förväntan även om svängarna oftast kunde vara mycket tightare.

18 juni

Publicerad 2013-06-20 18:08:13 i Bruks,

Idag försökte vi oss på lite hårda spår. Först på asfalt vilket gick mindre bra. Kiro ville först bara fram till gräskanten för det måste ju varit där som spåret började tyckte han. Andra gången la jag ut lite godis i spåret och då gick det bättre men jag vet inte om han fattade att han skulle spåra min vittring eller leta godis. Sen körde vi ett "halvhårt" på kortklippt gräsmatta, det gick bra men han har bråttom och slår en del. Sen repeterade vi lite kryp vilket gick bättre än väntat.

17 juni

Publicerad 2013-06-17 20:20:13 i Bruks, Lydnad,

Lite lydnadträning idag här hemma.
 
Vittring på gräsmattan, stora framsteg, näsan var på och han tänkte. Klickade för intresse för rätt pinne. De flesta gångerna intresserade han sig för rätt pinne först men om vi inte gick i från pinnarna direkt efter det så började han plocka med några av de andra några av gångerna.
 
Vi försökte oss även på en början till framförgående, vilket gick sådär. Tänkte att jag skulle belöna när han går framför mig i koppel med fokus framåt genom att kasta godis framför honom. Ibland gick det men han har nog sällan gått så fint i koppel, dvs. bakom eller bredvid mig i löst koppel. Kändes dock som att han bröjade få en aning om vad jag ville på slutet.

16 juni

Publicerad 2013-06-16 21:08:47 i Agility, Allmänt, Lydnad,

Träning på LBK idag, blev lite av varje.

Först lite lydnad. Blev lägganden, platsliggning och fritt följ. Gick riktigt bra. Körde läggande från fotposition, både frivilligt och på kommando. Platsliggningen blev själva med tät belöning för att få upp en hög förväntan i momentet och förhoppningsvis slippa en massa skruvande(blir avdrag på tävling då det ser ut som han kryper) och suckande. Fritt följ gick bra trots en del störning, han är ganska kul för att ju mer störning ju mer försöker han att koncentrera sig till störningen blir för stor och han bara måste hålla koll på vad den andra hunden sysslar med. Positivt att gränsen för när han bara måste kolla har höjts otroligt mycket. Han är ofta lättare att motivera med lite lagom störning än när vi är helt själva eftersom det blir bättre tryck i honom då.

Sen körde vi lite agility. Körde tre hinder rakt fram, inga problem ska bara komma ihåg att lägga på ett kommando men har lite svårt att bestämma vilket. Sen körde vi slalom med bågar, efter lite hoppa eller krypa ut så gick det riktigt bra så då la jag till 4 till så det blev 8 pinnar. Det gick också bra förutom något enstaka fel. Vi körde slalomet i en liten bana med hinder – slalom – tunnel – hinder vilket verkade öka motivationen att klara slalomen eftersom han älskar tunneln. Men de gånger han gjorde fel i slalomet var det inga problem att bryta och börja om, jag trodde han skulle dra in i tunneln ändå.

Sist gick vi ett spår i skogen men LBK. Det blev ett kort skogsspår i tuff terräng. 2 pinnar + slut. Satte kopplet i selen för att vara närmare och det gick bra, han slog inte lika mycket men hamnade lite avsides ibland.

15 juni

Publicerad 2013-06-16 21:06:23 i Agility,

Ett mindre lyckad agilitypass idag.

Gick till LHU. Försökte få honom att gå ett fyra pinnars slalom vilket gick bra första gången men sen hoppande han bara runt bland pinnarna och skällde och tillslut tröttande jag och röt till lite och sen var han stundtals låg och stundtals jättetaggad resten av passet.

Vi försökte oss på lite bakombyte men fick en del vägran och ”fulsnurrar” då han vill titta var jag tog vägen. Måste träna mer på att han ska jobba framåt mer självständigt. Körde även ett framförbyte som fungerade även om svängen kunde ha blivit snävare. Tänkte repetera däcket vilket han först helt hade glömt bort hur man gjorde men efter mycket om och men så kom han på det och sen gjorde han det klockrent i en liten bana (hinder – platt tunnel – däck – hinder). I slutet tränade vi lite på ett 6 pinnars slalom där han fick mycket hjälp och godis även i slalomet.

14 juni

Publicerad 2013-06-15 10:14:32 i Agility,

Hade inte tänkt träna idag eftersom vi var och simmade på lunchen men det blev lite agilityövningar iaf. Ställde upp 4 pinnars slalom med kompostgaller som inramning. Sen hade jag två provisoriska hinder så körde vi några olika kort kombinationer med tre hinder. Det var mycket roligare än att träna slalom separat tyckte Kiro. Den stora svårigheten som vi måste jobba på var att han från ena hållet inte hittade ingången när han kom från vänster om jag var på höger sida om slalomet, var jag på vänster sida gick det bra. Antagligen tycker han att det blir trångt att gå in mellan mig och slalomet.

13 juni

Publicerad 2013-06-15 10:13:10 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK ikväll. Kiro var taggad på godis. Vi tränade stadga, lägganden, apportering, stege, fritt följ och inkallning. Allt gick riktigt bra förutom apporteringen, där fick vi inte till någon bra fart in.

12 juni

Publicerad 2013-06-12 21:50:00 i Bruks, Lydnad,

Träning för nosen idag.
 
Påbörjade vittringsträningen. Både gömde pinnarna i gräset och la ut godis emellan. Till min förvåning så letade han upp godiset trots att pinnarna läg där (hungrig antagligen) lyfte han fel pinne igonrerade jag honom och intresserade han sig för rätt så fick han massor med beröm. Han fattade nog inte grejjen helt men förhoppningsvis så gör han det efter ett par gånger.
 
Sen gick vi ett spår jag hade lagt på gräsmatta och korsat en cykelväg. Blev kanske 200m med en vinkel och en böj. 2 pinnar + slut och liggtid ca 30 minuter. Jag la även lite godis vid varje pinne. Han hade väldigt bråttom i spåret och slog en del på några ställen. Ut på cykelbanan tvekade han inte men när han skulle upp på gräsmattan på andra sidan vek han av och följde cykelbanan en bit innan och vände tillbaka och hittade spåret och blev jätteglad. Pinnarna stannad han upp vid men plockade bara upp slutpinnen. Sista metrarna hamnade han någon meter från spåret, antagligen hade det blåst en del åt det hållet, så han vindade in slutpinnen. När vittringsaporteringen sitter hyffsat så kanske vi lär in liggmarkering eftersom han är lite svårmotiverad när det kommer till att apportera pinnarna.

11 juni

Publicerad 2013-06-11 22:01:00 i Agility,

Avslutning på agilitykursen idag. Vi sprang en bana på 18 hinder med endast tunnlar och hinder. Första gången delade vi upp den i tre delar och andra gången på två. Kiro var väldigt duktig men något överladdad så det blev en del missar. En svårighet lyckades vi inte lösa på något bra sätt. Det var tre hinder där man antingen kunde hoppa två rakt fram som en kombination eller så kunde man göra en 90 grader sväng till ena hindret vilket var väldigt svårt. Avståndet mellan de som stod rakt efter varandra var väldig kort så det var svårt för Kiro att inte hoppa det andra rakt fram i bara farten. Annars så gick det toppen, fullt ös hela tiden trots att han blev ganska trött.

Långhelg i Västerås 6-10 juni

Publicerad 2013-06-09 20:30:00 i Agility, Allmänt, Bruks,

Det blev inte mycket träning i helgen. 1 ängsspår, lite lite lydnad, lite agility och lite budföring med skott.

Spåret blev i hästhagen med vall, lite svårt då det bitvis är ganska glest med vegetation och det var soligt och blåste en del. Tre pinnar + slut, 2 vinklar och en båge 3-400m långt. Bågen gick bra och han markerade pinnarna men ville inte ha belöning utan fortsatte när jag var på väg fram med den. Någonstans efter första vinkeln blev det knas så han missade först den pinnen men hittade den när vi gick tillbaka för att kunna hitta andra vinkeln. Sen gick det bra förutom att han plockade upp slutpinnen och fortsatte framåt…

Vi körde budföring med skott på gräsmattan. Han vill väldigt gärna springa till skytten (husse den här gången) efter skotten speciellt på tillbakavägen då han såg husse ganska tydligt. Ut andra gången vred han bara lite på huvudet men fortsatte till mottagaren.

Lydnaden vi har tränar på är lite lägganden och lite apportering på BK.

Vi körde även lite agility på BK. Blev framförbyten och bakombyten vilket gick över förväntan men Kiro blev väldigt trött i sommarvärmen.


På skogspromenad:

 
Poserar vid stenbrottet:
 

4 juni

Publicerad 2013-06-04 21:30:29 i Agility,

Agilitykurs

Vi tränade korta banor med byten, idag gick framförbytena bra men jag måste lära mig att göra rätt vid bakombytena. Jag vill gärna vara för långt fram och då blir det fel och sen måste jag hålla den linje jag tänkt från början.

Vi körde även lite kontaktfält vilket gick bra. Några gånger stannade han när han gick ner på balanshindret, på A-hindret är han inte stark nog för att stanna. Vi kommer nog inte att vara klara med kontaktfältshindren förrän han blivit starkare i ryggen stadigare i bakdelen.

Vi körde även ett 4 pinnars slalom med slalombågarna vilket gick över förväntan. Några gånger gick han ur men de absolut flesta gjorde han rätt. Kanske trillar poletten ner snart…

3 juni

Publicerad 2013-06-04 21:29:41 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK idag, gick riktigt bra!

Vi körde:

Lägganden – de kommer allt tätare och farten går inte att klaga på. La sig fint från fotposition också. La på kommando några gången i slutet.

Stadga – 2 x sitt, ligg och stå. Lite fel i varje position första omgången och sen felfritt andra omgången.

Apportering – tränade på fart vilket gick bra.

Fotgående – bra trots en hel del störningar, svårt tyckte Kiro men har försökte verkligen vilket resulterade i en del trängande men en bra attityd.

Uthopp – bra men lite överladdad så det blev en del skall, ville inte riktigt sätta sig men var duktig med tasstargeten.

Ställanden – belönade bakåt med boll i snöre. Riktigt bra.

Vi klättrade även över nybörjarstegen några gånger, lite lustig stil pga. hala brädor tror jag men går över utan tvekan.

2 juni

Publicerad 2013-06-02 17:07:59 i Agility, Bruks,

På förmiddagen var vi vid LHU och tränade kontaktfält och byten. Kontaktfälten gick sådär, han var lite för disträ och uppskruvad för att hinna tänka vad han gjorde men en del bra repetioner blev det. Sen körde vi lite byten vilket gick bra även om det blev fel några gånger så lyckades vi få till det tillslut i alla övningar.
 
På em blev det lite pinnträning och ett spår. Spåret blev ganska kort kanske 2-300m med tre pinnar + slut. Spåret blev till stor del i högt gräs. Själva spåret gick helt ok men han tog bara två av pinnarna trots att han omöjligt kan ha missat de andra. Jag misstänker att han tycker att jag blir lite jobbig när han hittar dem då jag börjat tjata på honom att komma med pinnarna. Så nu tar vi några steg bakåt och jag går fram till honom och pinnen och belönar där så får vi träna på apporteringsbiten separat.

1 juni

Publicerad 2013-06-02 16:58:00 i Agility,

På förmiddagen var vi på öppet hus på LBK förutom en del passivitetsträning blev det bara lite budföring, fotgående och några agilityhinder.
 
På em körde vi lite träning hemma på gräsmattan. Vi körde en hel del slalom, än en gång glömde jag att jobba med en belöning Kiro verkligen vill ha. Så efter att ha varvat upp han lite och hitta en bra belöning så gick det ganska bra. Han sprang mellan två vinklade portar med ca 2 dm emellan utan problem men det svåra är fortfarande att hitta ingången i slalomet. Han ser fortfarande inte riktigt nyttan med att springa mellan dessa pinnar till belöningen instället för att springa raka vägen.Det blev även lite backande vilket gick bra.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela