träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

30 maj

Publicerad 2013-05-30 21:42:34 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK idag.
 
Tränade bland annat:
 
Lägganden - Gick riktigt bra en hel del riktigt snabba både stillastående, under baklängesmarsch och något från fotgående.

Stadga stående, sittande och liggande - Gick också riktigt bra, han förstår snabbt när han gjort fel och gör rätt nästa gång.

Apportering av spårpinnar - helt ok, jobbade på samma sätt som med apportbocken för att få upp farten in.
 
Kiro fick även gå några gånger över en nybörjarstege (ca 50 cm hög) vilken gick bra men det var svårt att hålla koll på bakbenen tyckte han.
 
Avslutade med lite fotgående vilket gick bra men han trängde en del.
 
Det bästa med dagens träningspass var att han orkade jobba hela passet trots att det var både soligt och varmt, visst var han inte lika leksugen på slutet men det fungerade ändå.

28 maj

Publicerad 2013-05-28 21:06:43 i Agility,

Agilitykurs idag. Vi gick igenom framförbyten, bakombyten och blindbyten och fick den träna med hundarna och varandra. Bakombyte och blindbyte gick bra men vid framför bytet lyckades jag snubbla på mig själv och hade svårt att få till en bra timning. Vi övade även lite med kontaktfälten på balansen (på backen) och A-hindret och det gick över förväntan. Hade tasstargeten på backen.

27 maj

Publicerad 2013-05-28 21:05:04 i Agility, Lydnad,

Lite träning hemma på gräsmattan. Lägganden, backa och slalom. Läggandena gick riktigt bra, backa helt ok och slalom sisådär. Ibland slår det slint i huvudet och Kiro springer runt hel vilt bland pinnarna och skäller. Det är svårt att gå till höger om första pinnen om det är fler än två pinnar tycker Kiro. Vi tränar lite på att runda endast en pinne på höger sida för att se om poletten kanske trillar ner då.

26 maj

Publicerad 2013-05-28 21:04:25 i Bruks, Lydnad,

Spår och lydnad i Valla.

Spåret blev ganska kort men lite krångligt då det passerade 2 större och en mindre stig. Vid de stora stigarna blev det problem för Kiro som nog provade alla håll innan han hittade rätt. Alla pinnar plockades upp och en eller två kom in frivilligt.

Lydnaden blev mest inlärning av lägganden, lite backa och stadga vilket gick ganska bra.

25 maj

Publicerad 2013-05-25 23:20:10 i Agility,

Vi gick till agilityplanen idag med hopp om att träna med gungan men den hade nog flyttat till brukshundsklubben för dagens tävlingar i agility så vi fick göra lite annat.
 
Provade att köra slalom där vilket gick ungeför som hemma. De har fasta sektioner så det blev 4 pinnar på rad. Motivationsproblem, antingen för dålig motivation = försöker inte eller för hög motivation = försöker med allt han kan och en massa skällande. Han har en hum om vad som ska göras men när han varvar upp sig så är det som om det blir kortslutning i hjärnan och det glöms bort. Tillsut töättnade jag och ställe upp kompostgaller för att han skulle börja i rätt port och inte gå ur för tidigt. Sen fick han springa fram och tillbaka mellan mig och husse genom slalomgången. Om han lär sig något av det visar sig väl men tekniken får han iaf öva.
 
Sen körde vi lite backa, några hinder, platta tunneln och tasstarget vilket gick hyffsat. Stadgan på tasstargeten har varit ett stort problem då han tror att han ska trampa runt men idag kom jag på ett sätt som verkade fungera. Jag rycker undan den så han får vara snabb för att få på tassarna och sen hålla fast den med tassarna när jag drar. Det verkade fungera bra så ska fortsätta att jobba med det. Slutmålet är att bestämt nertramp och sen stadga.

23 maj

Publicerad 2013-05-25 08:33:00 i Lydnad,

 
Nu har vi debuterat på lydnadsplanen. Kiro var riktigt laddad så jag är super nöjd även om det inte blev ett förstapris. 154 poäng blev det fördelat:

Platsliggande: 9,5 (Flyttat sig något) (bytte liggställning)

Tandvisning: 8,5 (Ur glad) (Satt iaf när domaren hälsa på mig sen var det kört men lugnade sig snabbt och lät sig grävas i munnen.)

Linförighet: 7,5 (Pendlar ngt släpper, fina sättande, hänger på benet, SS) (Dålig fokus i början och sen bättre och bättre. Själva ingången på banna blev inte som jag tänkt då vi fick vänta lite längre än jag trodde på att få komma in så vi tappade det fina fokus vi hade först när vi väntade.)

Läggande: 0 (Fin framföring, lägger sig ej) (Jag var så torr i munnen att jag inte kunde säga ett ordentligt ligg han var enligt domaren på väg att lägga sig men stannade halvt sittande)

Inkallande: 8 (Bra tempo, avsluta långt bak) (Glömde väl bromsa och vände bakom mig)

Ställande: 8 (Framföring hänger ngt, stannar bra, dk ner) (Lite för bra stadga och otålig matte)

Apportering: 9 (Flyttar ngt, lukt(?), håller fint) (Nosade lite på den först innan han tog den)

Hopp över hinder: 10 (Fint)

Helhet: 8,5 (Trevligt ekipage) (Fick kommentaren att jag fick vara snabb i reaktionerna för att hänga med min hund, det har jag nog redan listat ut...)

Jag lärde mig massor (bla. att man visst måste startanmäla sig i sekretariatet) så nu är det bara att lägga upp en plan för träningen så vi kan försöka igen, troligtvis i slutet av augusti.
 

20 maj

Publicerad 2013-05-25 08:29:50 i Lydnad,

Kort pass på BK med fokus på attityden i fotgåendet, gick bättre än igår men han var fortfarande lite seg och tappade lätt fokus.

19 maj

Publicerad 2013-05-19 21:26:00 i Lydnad,

Fick lite fart på Kiro idag på lydnadskursen i Valla idag. Fotbollen var tydligen värd att jobba för. Vi började med gruppmoment. Sittande i grupp gick bra men körde endast en mycket kort stund så jag var säker på att han skulle lyckas. Platsliggningen gick bra de två första minuterna men sista minuten skruvade han en del på sig och kröp lite lite och pep någon gång.
 
Tandvisningen gick inge vidare, Anders är alldeles för kul enligt Kiro men med baconost som muta och ett antal dubbelkommandon som gick det hyffsat. Får hoppas på en riktigt tråkig domare på tävlingen.
 
Sen värmde vi upp genom att leka med fotbollen och innan vi skulle köra igenom programmet band och upp honom och sparkade på bollen framför honom och gick sen bort och la den i rutan. Sen körde vi igenom hela lydnadsettan tävlingsmässigt. Först hade han väldigt svårt att släppa bollen med blicken vilket resulterade i en nästintill katastrof dåligt linförighet men mot slutet så verkar det som han faktiskt kom på vad vi höll på med så sista halten blev riktigt bra. Sen gick det bara bättre och bättre.
 
Läggande under gång - helt ok fotgående men lite segt läggande, jag gör fel och går tillbaka istället för att stanna när Anders säger "tack det räcker"
 
Inkallning - bra men farten kunde ha varit bättre
 
Ställande under gång - klart godkänt
 
Apportering - riktigt bra
 
Hopp - tjuvstartar och hoppar en gång innan vi ens ställt upp men vad jag förstått ingen stort problem då momentet inte hade börjar än. Själva momentet gick sen utmärkt.
 
Det viktigaste - leken med fotbollen efteråt var väldigt uppskattad.
 
Det känns helt ok inför tävlingen på torsdag, att få fokus på mig med en riktigt bra belöning har vi jobbat med förut och det brukar inte vara några problem med de vanliga leksakerna men fotbollen har vi aldrig haft med vid träning förut. Jag får jobba på samma sätt som med de andra leksakerna, enda sättet att få dem är genom att hålla kontakten med mig.
 
Det viktigaste är nog att gå in på planen med en glad hund full av självförtroende. Min plan för att uppnå det är att värma upp med lite agilityhinder och lek med apportbocken och fotbollen.

18 maj

Publicerad 2013-05-18 22:50:04 i Agility, Bruks,

Varmt enligt Kiro idag också. Spår och slalom idag. Två portar på normalt avstånd idag på slutet med ganska lite vinklade. Samma sak idag vill han ha belöningen så kan han men annars så springar han mest runt bland pinnarna och skäller. Blir det bara lite lättare att motivera honom så borde han snart kunna ta ett riktigt slalom på 4 pinnar. Funderar på om ett hinder efter slalomet kan få honom mer fokuserad och motiverad eller om det bara gör att han struntar i slolomet. Kan kanske börja att prova med endast en port. Just nu känns det inte riktigt som han ser någon mening med slalomet i sig menom det förekommer i en rolig situation som han tycker att hoppa hinder är så får de kanske mer mening.
 
Spåret la husse i skogen vid Smedstad. Kanske 300 meter och tre pinnar plus slut och liggtid drygt en timme. Fäste inte riktigt i spåret i början men jobbade på bra och gav inte upp i värmen. Missade en pinne som jag hittade men hade inga problem med den korsade vägen. Jag måste jobba upp värdet på pinnarna då han ibland struntar i dem och inte vill komma in med dem om han hittar dem men när jag väl har tagit dem av honom vill han gärna kampa med mig om dem. Få köra lite leta pinnar övningar med riktigt gott godis.

17 maj

Publicerad 2013-05-18 22:39:00 i Agility, Lydnad,

Försök till lite lydnad och slalom utanför på gräsmattan. Det var soligt och varmt = seg och svårmotiverad Kiro men stundtals fick jag lite fart på honom. I slalomet körde jag två portar med lite längre avstånd emellan vilket gick bra när han verkligen ville ha belöningen annars var det lite si och så. Likadant med lydnaden. Körde en fartfylld minivariant av lydnadsklass 1 två gånger och som vanligt gick det bäst första gången. Andra gången blev det svårt då det kom en liten kille och sparkade boll på samma gräsmatta vilket var väldigt intressant enligt Kiro. Favoritleksaken och nästan det enda som duger just nu är en liten Snurre sprätt som egentligen inte alls är en hundleksak.
 
Övade även lite tandvisning med husse vilket gick utmärkt, dock inte samma sak som med någon ny spännade människa men nu har vi iaf tränat.

16 maj

Publicerad 2013-05-16 21:32:45 i Lydnad,

Lydnadsträning på bk idag. Började med lite roliga och självförtroendehöjande övningar med en slalomport och tasstarget. Sen lekte vi momenten ur ettan med snabb belöning vid läggandet och ställandet dvs. ingen stadga övning.

Sen körde vi en fartfylld kedja av momenten i ettan där alla moment blev väldigt korta med massor av peppning och ett högt tempo. Det gick riktigt bra. Kiro var verkligen med på noterna. Men vid ställandet kom en lös hund rusandes ur skogen fram till oss och störde rätt rejält men vi lyckades avsluta bra ändå när hunden var infångad och Kiro kunde fokusera på mig igen, en riktig dunderbelöning blev det sen. Sen gjorde vi samma sak igen men då fanns inte riktigt samma fokus där, fick börja om fotgåendet en gång pga. att han titta på de andra men jag fortsatte att peppa och vi kom igenom kedjan och avslutade med ett hopp direkt efter apporteringen utan att han behövde sitta innan. Vi ska tydligen inte upprepa saker för det går aldrig lika bra andra gången.

Sist blev det en platsliggning där han låg stabilt trots en del störning nära, däremot bytte han liggställning ett par gånger och pep lite mot slutet. Minst 3 minuter blev det.

14 Maj

Publicerad 2013-05-15 19:01:22 i Agility,

Andra tillfället på agilitykursen.

Vi tränade på gungan, däcket och lite kontaktfält. De andra körde slalom också men vi avstod det då vi inte tränar med bågar.

Kiro var som vanligt väldigt duktig men vi måste ta tag i stadgan på tasstargeten för att få till bra kontaktfält. Däcket var inga som helst problem och vi kunde till och med ta ett vanligt hinder innan. Eftersom det gick så bra så körde vi lite andra hinder i väntan på stationsbyte så det blev platta tunneln och ett kort långhopp, inga problem även om farten kunde ha varit bättre genom platta tunneln. Idag skötte han sig bättre i puserna även om det finns en del att jobba på...

11 & 12 Maj

Publicerad 2013-05-15 18:56:39 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På lördagen blev det uppletande och spår. Uppletandet blev i en korridor på ca 10x50 meter med 4 föremål i en skogsslänt. Han letade bra men var lite seg in (fick ropa på honom) med de ”roliga” föremålen men bra annars. Vindade in det sista föremålet dåi koppel då jag hade lagt den lite taskigt i en lega i början av rutan.

Spåret blev lite kringelikrok i skogen då terrängen var lite svår bitvis. Tre pinnar + slut och ca 1 h liggtid. Han hittade alla pinnar men var lite seg med att plocka upp och komma in med dem. Virrade bort sig lite på ett ställa i en båge och trasslade in linan i några träd

På söndagen var det lydnadskurs i Valla. Kiro var toktrött och det var varmt så det gick därefter. Visst gick det att göra en del men det kändes inte bra förutom platsliggningen. På slutet busade vi mest runt. Sen sov Kiro resten av dagen.

10 maj

Publicerad 2013-05-10 17:50:43 i Agility, Bruks, Lydnad,

På förmiddagen tog vi med husse på en promenad till hundungdom och tränade lite mer på gungan vilket gick bra. Han hoppade upp med baktassarna flera gången också. Jag provade även att lägga tasstargeten längst ner för att se om stadgan blev bättre och det blev det. Husse stod i andra änden och höll emot så Kiro fick gå upp en bit och vända och sen gå när så den slog i backen och stanna på tasstargeten vilket han gjorde bra men matte måste fortfarande öva på belöningsplaceringen. Han fick även öva att ligga stilla på dynan medan jag gick runt ute på planen vilket gick över förväntan. Husse kastade godis mellan framtassarna som belöning.

På em blev det lite lydnad och ett spår i Vimmerby. Lydnaden var inte mycket att hänga i granen, tyvärr. Mycket störning och halvtaskig motivation. Spåret gick bra förutom att han missade två av pinnarna och struntade i en. Svårigheter som att korsa en stenmur var inga problem. Spåret blev iaf 400 meter på äng och genom en liten skogdunge men liggtiden blev endast ca 30 minuter pga. regn.

9 maj

Publicerad 2013-05-10 17:48:39 i Lydnad,

Lydnadsträning på klubben idag, eller iaf ett försök till det. Varmt tyckte Kiro som helst vill ligga i skuggan och vila. Platsliggningen gick iaf bra när vi tränade samt tandvisningen. Apporteringen (ej ettans) lyckades jag få lite fart på honom i men ettans apportering tycket han kunde vara. Hopp gick ok och ställande gick ok förutom lite strul med stadgan i ställandet.

7 maj

Publicerad 2013-05-08 22:31:51 i Agility,

Idag började vår nybörjarkurs i agility.

Vi jobbade i tre stationer; baklängeskedjing av tre hopphinder, gungan och tunnlar.  Det förstnämnda hade vi gjort tidigare så det gick bra förutom någon tjuvstart och att han sprang förbi ett hinder en gång. Gungan blir en utmaning. Vi började med att lära hundarna att gå upp med framtassarna på slutet av gungan när det var helt nere och sedan när det hölls en liten bit ovanför backen så de fick dunka ner gungan. Kamakaze Kiro började med att gå upp på toppen på gungan som hölls fast så den inte tippade… sen fick kopplet sitta kvar så jag kunde bromsa honom innan han kom hela vägen upp. Han fattade att han skulle upp med framtassarna men jag måste bli bättre på att alltid belöna på marken precis nedanför. Nästa steg är att han även ska hoppa upp med baktassarna och stå kvar på gungan och få belöningen. Tunnlarna kan han så problemet är snarare hur jag ska hindra honom från att ta dem…

Vi måste träna på att ligga tyst och stilla vid sidan av planen när jag är på planen. Han var definitivt mest högljudd idag och stanna hade han helt glömt bort vad de betydde.

6 maj

Publicerad 2013-05-08 22:30:01 i Lydnad,

Lydnadsträning på BK.

Började med at köra lägganden och ställanden för att befästa förberedelse kommando, tydligen svårt för föraren att komma ihåg i vilken ordning man ska säga allt.

Sen kedjade jag läggande, inkallning och ställande. Det gick ok, han gjorde det han skulle men energi saknades. Han tyckte det var varmt att träna i solen men det måste man ju också kunna. Körde lite apportering och fritt följ på slutet vilket gick bra. Det var roligare enligt Kiro.

5 maj

Publicerad 2013-05-05 21:41:45 i Allmänt,

Idag har vi inte tränat ett skit. Istället åkte vi bil och bil på båt till Ekerö och lekte, jagade och skällde lite på spöken i skogen. Alltså gjorde vi MH.
 
Det var varmt så på slutet var Kiro helt slut men kul var det tyckte han. Tyvärr så fick han vittring på avståndsfiggen vid aktiviteten och så ville han springa och titta efter den och blev lite orolig. Normalt är han ev väldigt cool kille som gärna tar det lugnt ett tag ibland. Han var inte heller särskilt nyfiken på overallen, skramlet eller spökena utan hängde hellre vid publiken eller någon annan godtycklig person än att kolla vad matte höll på med, lojal hund, NOT

1a.Kontakt hälsning : 5
1b.Kontakt samarb. : 4
1c.Kontakt hantering: 4
2a.Lek 1 leklust : 5
2b.Lek 1 gripande : 4
2c.Lek 1 grip/dragk : 3
3a 1.Förföljande : 2 (såg nog inte trasan)
3a 2.Förföljande : 4
3b 1.Gripande : 1
3b 2.Gripande : 5
4.Aktivitet : 4
5a.Avst.lek intresse: 3
5b.Avst.lek hot/aggr: 1
5c.Avst.lek nyfiken : 5
5d.Avst.lek leklust : 3
5e.Avst.lek samarb. : 3
6a.Överr. rädsla : 3
6b.Överr. hot/agg : 1
6c.Överr. nyfikenhet: 2
6d.Överr. kv. rädsla: 1
6e.Överr. kv. intr. : 1
7a.Ljud rädsla : 4
7b.Ljud nyfikenhet : 2
7c.Ljud kv. rädsla : 1
7d.Ljud kv. intresse: 3
8a.Spöken hot/agg : 1
8b.Spöken kontroll : 5
8c.Spöken rädsla : 1
8d.Spöken nyfikenhet: 1
8e.Spöken kontakt : 5
9a.Lek 2 leklust : 4
9b.Lek 2 gripande : 3
10.Skott : 2
 
Sammanfattningsvis: SOCIAL, reagerar ganska mycket men har bra avreaktioner, inte aggressiv, inte särskilt nyfiken på saker som inte är människor, nyfiken på skott (vred sig mot ljudet vid skotten under passivitet, ville nog köra budföring som vi har gjort en del med skott).
 
Förklaring till siffrorna finns här: http://www.brukshundklubben.se/Documents/1_startdelen/3_hundar/mentalitet/anvisningar_bestammelser/ah_mh_beskrivningsmall_nyckel_120101.pdf

4 april

Publicerad 2013-05-04 18:20:48 i Bruks, Lydnad,

Spår på förmiddagen. Ca 400 meter med några vinklar och tre pinnar + en vante som slut (hade inte kommit ihåg att lägga i en slutpinne i väskan). La spåret i kohagen på torrmak med löv, berg och vitsippor. Liggtid lite drygt 30 minuter. Gick riktigt bra förutom att en av pinnarna blev kvar och han missade ”slutvanten” men det var kanske inte så konstigt då han letade efter pinnar inte vantar samt att han gick bredvid spårkärnan just där.

På förmiddagen blev det lite lydnadsträning. Först tränade vi den förbannade tandvisningen vilket gick över förväntan. I slutet kunde husse komma fram och skaka hand och säga hej utan att han flög upp. Där slutade vi för idag. Sen körde vi kedja av slutet på lydnadsklass 1 från inkallningen. Även idag var stadgan i ställandet lite problem. Även idag var det lite dåligt tryck. Vi avslutade med lite fritt följ och då blev det bra tryck i vovven. Tre riktigt fina lite längre omgångar och två frivilliga starter, bra känsla i det.

Lös i magen i dag också men ingen feber lite trött efter träningen men det är ju normalt, får de om vi åker på MH imorgon eller inte, blä för ännu mer hälsoskitproblem.

3 april

Publicerad 2013-05-04 18:19:06 i Agility, Lydnad,

Lita slalom och lydnad idag.

Slalomet gick bra till en början men på slutet så ville han inte ta båda portarna från det håll vi burkar köra från när det bara är en port, från andra hållet tog han både de flesta gångerna. Överlag lite dåligt tryck/motivation.

I lydnaden baklängeskedjade vi slutet på lydnadsklass 1 från ställande under gång. Just stadgan i ställandet verkar vara det svåraste att få till i kedjan, en gång rörde han sig framåt och då började vi om. I övrigt helt ok men även här lite dåligt tryck. Lite krasslig (lös) i magen så kan ha berott på det kanske?

1 maj

Publicerad 2013-05-01 20:55:34 i Agility, Bruks, Lydnad,

Ledig mitt i veckan, skönt!

På förmiddagen blev det lite skott och budföring på fältet. Tyvärr inte kombinerat eftersom vi bara var två men det gick bra ändå. Budföring måste vara det roligaste som finns enligt Kiro, men det är tråkigt när man måste vänta mer än 2 sekunder på att få springa igen så då kan man ju försöka att tjuvstarta.

Sen gick vi tillbaka och körde lite slalom och lydnad. Slalomet gick bra men vi får inte riktigt till att han söker porten och går på höger sida om första pinnen om jag inte hjälper honom att komma från rätt vinkel. Förhoppningsvis trillar poletten ner tillslut. Körde även två portar och ställde dem ganska tight så det nästan blev ett riktigt slalom och det gick över förväntan men även här var ingångarna lite problematiska ut vissa vinklar.

I lydnaden så jobbade vi med kedjor igen. Baklängeskedjade ställande, apportering och hopp över hinder. Lite matt men gjorde det han skulle. Förberedelsesignalen till ställandet blev ”nu står vi” men den måste jobbas in lite mer.

Det var soligt och varmt så det blev inget långt träningspass men ändå effektivt.

Pe em blev det en kort joggningstur men husse, titta på när Pärla fick höra några skott och sen leka en stund med Pärla. Fick bekräftat att Kiro numera är ”skottgalen”, han ville inte vara tyst och stilla med husse 100 meter bort när jag sköt. Dags att göra en plan för hur vi ska träna platsliggning med skott eftersom Kiro alltid tror det handlar om budföring eller lek när vi skjuter = övertaggad hund.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela