träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

31 oktober

Publicerad 2013-10-31 21:24:33 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK med Line och Ila ikväll. Blev en del med kommendering. Bland annat körde vi:
 
Platsliggning: Bra förutom att han började flörta med Ila efter någon minut men efter ett nej slutade han. Men han rörde sig inte och lät inte.
 
Hopp över hinder: Kiro var väldigt laddad första gången och då blev det snyggt men med flera skall. Sen körde vi några gånger till då han var tyst men en gång satte han sig inte.
 
Apportering: Bra stadga men usel fart in. Blir att jobba på det framöver.
 
Fjärrdirigering: Bra, körde på ca 4m tror jag.
 
Rutan: Bra, helt tyst! En liten bit kvar till tävlingsmässig dock.
 
Kedja med fritt följ - läggande under gång - inkallning: Bra, Några halter kunde ha varit bättre men attityden genom alla moment var super.

29 oktober

Publicerad 2013-10-29 21:41:04 i Bruks, Lydnad,

Spår och lite lydnad ikväll.
 
Lydnaden tränade vi utanför Coop. Körde lite fotgående, en hel del lägganden, fjärrdirigering, lite platsliggning och framförgående. Det mesta gick riktigt bra men vid tillbakagången i platsliggningen strulade då han hade kopplet kvar på och jag ville ta det innan jag gick fram till honom men då satte han sig. Blev mer fel för det var jättesvårt att ligga kvar när jag höll i kopplet tydligen.
 
Spåret blev i mörkret på en äng. Borde ha blivit minst 400m men tre förmål, två vanliga pinnar och en slutpinne (i mitten) och en liggtid på knappt ca 45 min. Det gick över förväntan även om han hade lite bråttom i början och missade första vinkeln så gick han tillbaka ganska snabbt och hittade spåret igen. Han var nog inte alltid i spårkärnan men hittade alla pinnar. Gjorde några av sina typiska "ska bara kolla av åt andra hållet" i några vinklar man gick snabbt åt rätt håll.

28 oktober

Publicerad 2013-10-28 21:16:07 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK ikväll med en liten småseg Kiro.
 
Hopp över hinder - Bra men dåligt tryck. Inget skall iaf.
 
Platsliggning - Bra men statte sig upp en gång på grund av svår störning
 
Läggande under gång - Bra förutom en gång då han stannade självmant.
 
Apportering - Ok. Körde en del stadga, svårt tycker Kiro. Dålig fart in, dags att ta tag i det igen.
 
Fjärr - Bra. Stod 2-3 meter bort. Inga problem att vänta på kommando, och säkra skiften.
 
Fritt följ - Bra bra attityd men någon sned halt och segt sättande.
 
Framförgående - Bra

27 oktober

Publicerad 2013-10-27 21:13:32 i Bruks,

Skogsspår idag. Ca 3-400m i svårframkomlig skog. 1h liggtid och 4 pinnar. Kiro spårade helt ok, tappade spåret ett par gången men hittade det igen. Markarde iaf tre pinnar. Vid andra pinnen fick han ingen belöning eftersom det är så det blir på tävling så ville jag prova. Sen såg jag inte honom när han kom till tredje pinnen men jag visste var den var så jag började belöna trots att han inte såg om han markerade den och då gick han tillbaka och markerade den så antagligen hade han struntat i att markera den trots att han hittat den. Han fick iaf belöning. Ska försöka få till slumpmässig belöning.

26 oktober

Publicerad 2013-10-27 07:17:03 i Bruks, Lydnad,

Lite träning idag med en lite småseg Kiro. Lydnad och ett kort spår.
 
I lydnaden körde vi:
 
Platsliggning: Bra, jag pysslade med lite annat och stod stilla ett tag. Kiro var tyst och låg stilla. Borde ha blivit lite drygt 3 minuter.
 
Läggande under gång: Inga problem men lite segt. Dåligt framförande.
 
Apportering: Körde mest gripande övningar. Lite mycket tassar på apporten och lite dålig fart.
 
Framförgående: Riktigt bra. Bra riktning alla gånger förutom en(som inte var katastrof heller) trots helt ny plats och väskan på sidan av. Avslutade med en tävlingsmässig och han verkade helt med på vad som skulle hända och var glad!
 
Rutan: Nöta postion och springa på kommando utan att skälla. Gick helt ok. Körde lite med tasstarget men tog bort den ganska snabbt. Måste jobba på stadgan.
 
Fritt följ: Bra, men fick peppa ganska mycket innan för att få till energin.
 
Spåret var lagt av någon annan, ett apellspår, kanske lite kortare. Han hittade och markerade alla pinnarna men missade i första vinkeln men gick tillbaka självmant. De var lite knepigt i början då det blåste kratigt från sidan så jobbade han nog mest på luftvittring fram till första pinnen.

25 oktober

Publicerad 2013-10-25 23:18:45 i Lydnad,

Mest fysträning med simning och pilatesboll men även lite lite lydnad grundträning.
 
Vi tränade med baktassrageten en kort stund och det går framåt. Stadgan blir bättre och bättre. Körde lite tass och nosduttar när han hade där han inte fick röra baktassarna för att få gonom att förstå att han får göra saker bara han inte rör baktassarna.. Sen bjöd han på ett läggande så vi körde några sådana med ganska mycket hjälp blev det dock men tassarna var stilla alla gånger utom en och då blev det ingen belöning. Får hoppas att jag inte klantar till det igen bara.

24 oktober

Publicerad 2013-10-24 20:53:25 i Bruks, Lydnad,

Ett kort intensivt pass men lite lydnad och ett minispår här hemma ikväll.
 
I lydnaden körde vi:
 
Rutan - Vi jobbade lite som igår först, belöna i rätt position. Sen gick vi över till att springa genom rutan till en tasstarget. Lite skall kom det då och då bröt jag på en gång. Sen gick det utan skall. Vi avlslutade med några korta skick till rutan som gick bra förutom ett skall och då uteblev belöningen, sen var han tyst.
 
Framförgående - Riktigt bra. Bra halter, inga problem att gå en långre sträcka och ok fotgående. Dock på den "invanda" platsen.
 
Apportering - Körde stadga gripanden vilket gick ok, rycker till lite och lite tass någon gång. Avslutade med en riktig apportering som gick riktigt bra, ingen tass och bra fart.
 
Minispåret låg på en gräsmatta och var ca 100 m med en vinkel och en pinne i slutet. Liggtid ca 1 h. Lite strul i början då några bjäbbiga golvmoppar gjorde att vi inte kunde starta där jag hade tänkt men han verkade fästa i spåret bra trots att några barn korsade det precis innan . Tog vinkeln efter att ta kollat av framåt och åt andra hållet. Missade däremot pinnen då han slog lite precis där och jag hade lagt den i en liten lega. Jag försökte kalla in honom för att han skulle gå den sträckan igen men då hittade han pinnen på tillbakavägen och blev jätteglad :-)

23 oktober

Publicerad 2013-10-23 22:27:34 i Lydnad,

Ett tänkvärt lydnadspass på LBK idag. Det var dropinträning men bara jag och Anna kom så vi fick massor med hjälp av en riktigt erfaren tränare.
 
Det vi tränade på med hjälp var:
 
Platsliggning - bra förutom en suck och liten positionsförändring, vi ska fortsätta träna som vi gör.
 
Budföring - inga problem. Mottagaren ska belöna lugnt med rösten och ibland bjuda på en godbit.
 
Hopp över hinder - fortsätta på samma bana som Anders var inne på. Hjälp med LUGN röst för att han ska sitta stadigt.
 
Rutan - Ville ju prova i fall att vi ska anmäla till en Lkl 2. Han sikta direkt på konerna och när han inte gjorde det så skällde han. En del att jobba med där. Fick tips om att placera honom i rätt läge och träna stadga där då jag går bort till den tänkta skickpunkten för att hålla honom lugnt samt förtydliga vilken position som är rätt. Han skäller för att inte är helt säker på vad han ska göra. Kan nog blir bra att kombinera det med att skicka fram mellan konerna till musmatta som vi gjorde förut
 
Utan hjälp körde vi lite fjärr, framförgående och läggande under gång. Fjärren går bättre och bättre, det svåra blir nog stadgan mellan skiftena, idag tjuvade han en gång. Framförgåendet gick ok, körde inte så långa sträckor. Fick förtydliga riktningen en gång i början. Halterna var riktigt bra idag, rätt riktingen och ok stadga i de flesta. Läggandena däremot ville sig inte riktigt alls. Han ställde sig tre gånger på rad sen tröttnade jag och vände mig och sa åt honom att lägga sig. Sen körde vi lite under baklängensmarch och det gick bra. Efter det gjorde han rätt men känslan var inge vidare, dåligt fotgående och sega lägganden. Jag fokuserade mest på mig själv de gången han ställde sig vet inte om det var därför han ställde sig, han kanske saknade mina dk:n. Bara att träna vidare.
 
De blir mycket träningen framöver, apellspår den 10 november och ev. Lkl 2 (Om jag vågar) den 16 nov.

22 oktober

Publicerad 2013-10-23 22:04:07 i Bruks,

Spår idag.
 
3-400m två vinklar, tre pinnar och ca 45 min liggtid. Vi var på en igenvuxen "ödetomt" med mest högt gräs men även lite grus, asfalt och två kullar som jag självklart gick upp på. Kiro spårade riktigt bra, rusade inte iväg när han tappade utan gick tillbaka lite och analyserade. Första och sista pinnen markerade han fint men missade den i mitten vilket delvis kan ha varit mitt fel. Jag hamnde lite efter och den pinnen låg efter en vinkel uppe på den högsta kullen (pinnen låg direkt nedanför kullen) så drog jag nog honom lite i sidled när han gick ner och jag skulle komma i fatt då jag inte ens han hela vägen upp på kullen. Dessutom så glömde jag att hetsa honom på pinnarna både innan och under tiden. Skärpning! så vi inte tappar det vi arbetat upp.
 

21 oktober

Publicerad 2013-10-21 21:27:58 i Lydnad,

Ett kortare pass på LBK med en laddad men ändå lite trött Kiro.
 
Vi började direkt med några av momenten vi gick igenom igår:
 
Framförgående - För att få halterna raka (han vänder sig om ibland) fick jag lägga ut en leksak. 2 gånger med den och sen gick det även utan. Körde på två olika nya platser och det var lite svårt, På ena stället stannade jag när han drog åt fel håll så fick han tänka lite och sen kom han på att det var rakt fram vi skulle. Vi körde även lite stadga i stående.
 
Apportering - Gripanden och åter gripanden. De flesta var riktigt bra, lite lite tass ett par gånger. Vi körde även någon inkallning med apport för att fart på ingången.
 
Fjärr - Lite konfunderad men bra ändå, Jag stod bara ca 1,5m bort.
 
Sen körde vi även lite platsliggning men belöning för att han var tyst och fotgående, bra attityd men vi var inte synkade och han var lite disträ bitvis.
 

20 oktober

Publicerad 2013-10-20 21:15:52 i Bruks, Lydnad,

Idag hade vi bokat lydnadsträning med Anders för att få lite hjälp med kommendering och tips på hur vi ska jobba med vissa moment. Föst värmde vi upp lite själva med lägganden och framförgående. Först ville han inte alls lägga sig, det var ju blött på backen... Men sen insåg han att det var dåligt betalt att inte göra som jag sa så då gick det. Framförgåendet på ny plats gick riktigt bra. Körde dock inte hela nät vi värmde uupp utan belönade för att han gick rakt.
 
Med Anders körde vi igenom apellmomenten uppdelat i platsliggning och sen linförighet och framförgående i en kedja och sen resten i en kedja. Överlag gick det riktigt bra men det finns en del att jobba på.  Man ska vara tyst vid platsliggning, inte ens lite gnäll är ok ÄVEN om det regnar. Han blev störd igenom vid hoppet. Här är en sammanfattning av det vi ska träna på framöver

Framförgående – jobba på, befäst halterna. Även jag får stanna. Träna riktning på många olika platser.

Apportering – nöta gripanden från backen. Minska förväntan vid kast. Kommandot stanna ska inte behövas.

Hopp över hinder – avled för att minska skall. Belöna i position för att minska dragning mot mig. Störningar vid uthopp.

Överlag – jobba bortsmå dk:n vid läggande och ingångar. Inga händer bakom ryggen.

Linföringheten kändes suverän, bra fokus och attityd hela vägen, lite snett sittande i någon halt och en halt där han tydligen inte satte sig men det är små petitesser så länge attityden är bra.

Sen titta vi lite på fjärren till Lkl 2 då jag helt plötsligt har fått för mig att vi kanske ska starta i den i november Även där ska jag belöna i position för att minska dragning mot mig. Träna in stadga < 5s mellan skiften.

På em hade jag lagt ett minispår på en gräsmatta. knappt 100 m med två pinnar, en vinkel och en liggtid på 1h. Han markerade pinnarna bra men spårade inte bra förrän efter vinkeln när jag verkligen visade han spåret. Innan var det någon form av uppletande i lina. Eftersom jag inte var nöjd så fick husse gå ut ett nytt spår på en gång, rakt med endast en pinne ca 50m. Det gick iaf bättre höll sig i spåret och markerade pinnen fint. Vi får nog lägga ner uppletandet ett tag tills vi fått ordning på spårandet igen.

19 oktober

Publicerad 2013-10-19 22:32:14 i Bruks, Lydnad,

Ett lydnadspass på LBK på fm och ett spår på em.
 
I lydnadspasset blev det fokus på kedjor. Vi började med att köra hela framförgåendet och sen kedjade vi linföringhet och framförgående separat och sen en kedja med resten av momenten i apellen dvs. läggande, inkallning, apportering och hopp över hinder. Avslutningsvis körde vi lite stadga i stående och hela framförgåendet igen. Vi körde även en platsliggning. Plastliggning, linförighet, läggande och inkallning var i princip klockrent. Framförgåendet gick bättre än väntat men han drog åt höger (mot stegarna) på väg bortåt de två första gångerna. Sista gången gjorde jag en synretning rakt fram och då blev det rakt men lite nos i backen. Apporeteringen var bra förutom lite tass och tugg, ny typ av apport som han gärna flytta runt i munnen. Vid hoppet blev det väldigt mycket störning i form av en människa som började klippa sly väldigt nära så den gjorde vi om och det gick det bra.
 
På em gick vi ett ängsspår på ca 400m med 4 spårpinnar, liggtid ca 1h. Bra markeringar av pinnarna men slarvigt spårande. Han letade nog mer än att spåra. Första pinnen missade han på grund av det men de andra tre hittade han även om han vindade in dem. Bara att träna på.

18 oktober

Publicerad 2013-10-18 21:45:22 i Allmänt, Kondition, Lydnad,

Cykeltur i Tinnerö idag. Ca 50 minuter blev nog och drygt 5 km. Hemma så blev det totelat 6 minuters balansering på pilatesbollen.
 
Jag gjorde även utrustning till och påbröjade ett av vinterns projekt. Jag gjorde halkfri träbit som ska användas som baktasstarget för att lära in låsta baktassar till fjärren. Bra början men en glad Kiro som hade ganska bra koll på vadsom han skulle göra. Nu gäller det bara att få in stadgan men endast i baktassarna.

16 oktober

Publicerad 2013-10-16 21:50:10 i Lydnad,

Drop in träning på LBK ikväll med en superladdad Kiro. Blev lite blandat:

Framförgående – ok men han drog lite mot stegarna på höger sida och en gång avvek han och började klättra upp på ena. Fick lite tips på hur vi ska jobba med halterna. Träna stadga i halten separat.

Apportering – riktigt bra med träapporten förutom att han i slutet ställde sig upp och slängde ut rumpan när jag skulle ta apporten som han ville vara beredd på att jag skulle dra i den. Hoppas det är snabbt övergående. Vi jobbade även lite med en tungapport. Han lyfte och bar den fint om än lite vingligt. Avlämningarna fungerar dock inte alls. Det är äckligt tycker han och släpper innan. Vi jobbade lite med håll fast där.

Fritt följ och linförighet – riktigt bra, fick även kommendering.

Lägganden – ok men jag måste jobba bort dk i då jag saktar ner vid kommando. Dk på ett uppsättande. Fick kommendering och lite extra störning men det var inga problem.

Hopp över hinder – bra jobbade med förväntan framåt och avslutade med ett sättande på andra sidan vilket gick väldigt bra.

Budföring – Superbra förutom en viss tvekan vid skicket från mottagen andra gången. ”Han förstår kanske inte smålänska”

15 oktober

Publicerad 2013-10-16 21:49:34 i Bruks, Lydnad,

Nu är vi hemma igen och har hunnit med att spåra lite och köra lite lydnad ikväll.

Kiro var väldigt laddad så det var kul. Fick till och med ljudeffekter i kampen. Blev lite av varje och det mesta gick bra, platsliggning, framförgående, apportering (metall), läggande och fotgående.

Spåret blev i en skogsdunge, kanske 150 m med 4 föremål, 3 vanliga pinnar och en ”färsk” skogspinne och en vinkel. Han fick spåra i sele men utan lina. Fokus var på att hitta pinnar såklart. Han markerade de tre vanliga pinnarna fint trots att jag hade gömt en av den under löven. Naturpinnen missade han dock. Vinkeln tog han klockrent.

2 oktober

Publicerad 2013-10-02 21:19:40 i Lydnad,

Sista träningen på ett 1,5 vecka för sen blir det semester för både Kiro och oss.
 
Idag var vi på öppen träning på LBK och fick lite hälp med linförighet och budföring. Kiro var laddad och det mesta gick bra. Lite väl mycket skall dock. Vi tränade fotgående, lägganden, apportering och platsliggning. Platsliggningen gjordes tävlingsmässigt med andra hundar och han låg stadigt men gnällde (???) en del förhoppningsvis ett snabbt övergående problem...
 
Budföringen gick bra förutom att han skällde på mottagaren, antagligen för att hon slyttade sig lite när han kom fram.
 
Läggandena gick bra förutom en gång då han ställde sig istället. Inte var det störning som gjorde det då. Körde många läggaden med störning och då var det inag problem.

1 oktober

Publicerad 2013-10-02 21:12:37 i Bruks,

Lite bruks idag.
 
Uppletande i en tydligen ganska svår korridor på 7x40m. Svårigheten var att det var flera olika underlag: berghäll, "vanlig skogsmark" och ganska sankt och att det gick en populär stig tvärs över. Utöver det så klantade jag till det och gick lite utanför korridoren. Kiro fick iaf börja att leta efter fyra föremål som jag lagt ut när han satt i bilen. Första föremålet, en handske några meter ut var inga problem men sen drog han ut ur korridoren på samma ställe flear gånger, Tillslut lyckades han hitta ett nyckelband halvvägs ut i vänstra kanten. Men han gick inte ut på djupet, inte längre än stigen så de sista två fick han vittra i koppel och sen hämta. Tändsticksasken är alltid svår och den låg på en stubbe vid stigen.
 
Sen fick han leta upp två saker som han såg när jag la ut. Inga problem att gå ut på djupet då tydligen.
 
Sen gick vi de fyra minispåren jag hade lagt. Bra markering av apporter men slarvigt spårande. Målet är ju att öka värdet på apportena och idag visade han tydligt att här är det något, hit med gottat och lek nu. Framsteg även om det hade varit kul om spårandet hade gått bättre.

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela