träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

30 december

Publicerad 2012-12-30 22:39:11 i Allmänt,

På fm blev det ett kort lydnadspass ute på fotbollsplanen. Det gick ok trots snön. Körde lite stopp med några sekunder innan belöning vilket gick ok med tanke på att det var länge sen vi tränade på just det. Lite fotgående med en väldigt taggad hund samt lite apportering vilket gick över förvantan. Satte honom och la apportbocken 1 meter framför och fick några meter bort och kommenderade "apport". Han fattade på en gång och gjorde till och med helt ok ingångar med apporten. Ska bara få till ett bra gripande i vändningarna nu.
 
På em blev det en promenad i skogen i Tortuna med Snobben. Kiro var ganska jobbig på honom stundtals men lyssnar iaf när vi säger ifrån. Båda fick springa lite rapport/budföring. Skitkul enligt Kiro som gärna struntar i väntan utan vänder på en gång och springer tillbaka. Snobben fattade snabbt men tycket det var lite onödigt att springa för att få godis när den som skickade hade godis.
 
Nu på kvällen blev det lite klicketträning med Kiro för stimulansens skull då han var lite lätt odräglig i soffan. Försökte få honom att gå upp med alla tassar på kartongen med slagborren vilket inte gick något vidare. Måste hitta en bättre låda som inte är så hal och inte vara på ett halt golv.

29 december

Publicerad 2012-12-29 23:06:00 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

På förmiddagen gick vi på promenad till skogen bakom Wenströmska. På vägen dit och tillbaka blev det en del fotgående. Det gick över förväntan, lite överladdad men det är bara kul att se hur förvantansfull han blir när jag säger fot. Känns som en ganska bra grund.
 
I skogen körde vi en enkel rapportövning på en böjd stig så han inte såg mottagaren vid skicket. Det var VÄLDIGT kul tyckte Kiro. Full fart och ville sen knappt ha belöning utan bara springa igen. Det blev även lite hakan i backen träning vid en paus i skogen.
 
På eftermiddagen var jag och Daniel inne i stan på Bio och lite annat så ca 5 timmar fick Kiro vara själv. En oxstrupe verkade vara bra sällskap för den var borta och Kiro trött när vi kom hem.
 
Det blev lite klickerträning men metallapporten, den är inte så kul tycker Kiro men vi kämpar på, måste hitta en riktig kanonbelöning eller träna med en hungrig Kiro. Blev lite baktasskontroll men en övertaggad Kiro. Han bjuder på jättefina stå-sitt nu så det är till och med svårt att få till något annat beteende.

28 december

Publicerad 2012-12-29 22:55:00 i Allmänt,

Idag blev det lite klickerträning sent på kvällen efter jobbet. Körde bland annat lite baktasskontroll och kryp. Skönt att se att Kiro igen förstått att träningen är kul. Kör mycket gos och bus i pauserna så värdet inte bara ligger i godismatning.

Julafton

Publicerad 2012-12-26 09:50:00 i Allmänt,

Julen i år spenderades i Vimmerby. Kiro skötte sig utmärkt större delen av tiden.
 
En tveksam tomte:


Poserar hellre med en smällkaramell:
 
Riktiga tiggarögon:
 
Vi har lyckats att köra lite klickerträning på kul med bok som taget och gripande av en träslev utan att han tyckte att jag var arg. Jag tror att jag har kommit på varför han tycker att jag bli arg. Jag har försökt att lägga på kommandot "ner" vid läggande från stå i fjärren antagligen har jag sagt det lite för bestämt och då har han tyckt att det låter som "nej" istället. Sedan har han förknippat det med klickerträningen och då framförallt vid fjärren.
 
Jag har försökt att tränka ut bra kommandon till fjärren och det blir nog på engelska.
 
Stå-sitt = sat
Stå-ligg = down
Ligg-sitt = up
Sitt - stå  och ligg-stå = stand
Sitt - ligg = lay eller ligg eftersom det fungerar redan nu.
 
Får se hur det fungerar när vi kommer igång med den träningen igen. Just nu funderar jag på att bra upplägg av träningen av framförgående.

21 december

Publicerad 2012-12-21 16:21:40 i Allmänt,

Det har inte blivit i princip någon lydnadsträning sen helgen. Däremot har klickern och godiset varit med på promenader för lite kontaktträning vilket har gått över förväntan. Ska försöka få lite mer tillfällen att störningsträna så att kommandona sitter även med störning på nära håll. Igår var han jätteduktig och gjorde som jag sa trots att en gubbe släppte fram sin lilla vita köttbulleterrier nästan hela vägen med motiveringen "de måste ju få vara sociala". "Kiro är social med sina kompisar på dagis på promenad ska han inte lära sig att gå fram till andra hundar" svarade jag och gick. Vet dock inte vilka hundar förutom Snobben han fåt vara social med framöver =(
 
Idag var sista dagen på hunddagiset för Kiro, får se vart vi hamnar efter nyår och hur det löser sig då.
 
Imorgon bär det av söderut för julfirande. Kiro kommer nog att vara överlycklig när det finns massor av folk som inte kan motstå hans mer fartfyllda sätt att hälsa.

16 december

Publicerad 2012-12-16 21:16:00 i Allmänt,

Verkar som det blir paus i lydnadsträningen litet tag nu. Kiro verkar ha hamnat i något riktigt hormonpåslag eller liknande som spökar rejält i hans huvud. Han tycker att jag är/blir läskig när vi tränar framförallt inne och smiter iväg och ser ut som han fått stryk efter några klick och vill inte ta godis tillslut. Ser ungefär ut som när han tror att jag tagit fram klotången (gillar inte att klippa klorna) men i början ser han ut som vanligt och verkar pigg på att träna???? Ungefär likadant med husse om han försöker göra något. I övrigt är han som vanligt inte alls speciellt spökig.
 
Idag gick vi ner en sväng på stan och då blev det en del störningsträning, körde lite fot och skiften inne i punkt där gick det jättebra =) Körde en hel del gå fint i koppel träning inne i stan vilket gick riktigt bra efter ett tag.
 
På kvällen åkte vi till Gryta och även där gick det jättebra förutom en kort sekvens där vi tränade lite enkla saker (fot, ingång, skiften) ganska nära två andra hundar precis utanförplanen och han blev lite låg igen men det löste sig efter en kort stund, eftersom han hade koppel kunde han inte fly. På planen körde vi en del fritt ffölj, inkallning, budföring och stopp. Det gick väldigt bra för det mesta det var dock ganska intressant när labben som var inne samtidigt tränade inkallning tyckte Kiro = lite disträ.
 
Den närmsta veckan ska vi lägga energi på att träna på gå fint i koppel och styrketräna, lydnadsmomenten får nog vila tills efter jul.

15 december

Publicerad 2012-12-15 18:35:00 i Allmänt, Lydnad,

Ingen som helst träning igår då jag jobbade 13,5 timmar totalt.
 
Idag blev det lite träning men mest bus på förmiddagen. Vi körde iaf lite fritt följ, stopp, stå-sitt och apportering mellan fotbollsplanen och centrum. Det mesta gick ok förutom stopp där jag antagligen gick ut lite för svårt genom att småspringa. När jag drog ner tempot gick det ok. Måste bara träna på att stanna kvar. Högersvängarna i frittfölj måste vi nog träna lite mer på inne utan störningar.
 
Fösökte träna lite inne på eftermiddagen men Kiro var inte alls med på noterna så jag gav upp ganska snabbt. Det enda vettiga blev plats (ligga med huvudet i backen mellan frambenen) vilket gick helt ok när jag försökte lura locka honom att röra på sig med en godis, det gick han inte på. Om jag däremot rörde mig hastigt så var det för mycket störning.
 
Trött hund idag tydligen...

13 december

Publicerad 2012-12-13 22:02:00 i Lydnad,

Lika lugnt den här veckan som förra =(
 
Kommer hem från jobbet och sätter mig och söker jobb och imorgon jobbar jag på posten på kvällen.
 
Lite lydnad har det iaf blivit igår och idag.
 
Kryp: tekniken börjar bli riktigt bra, han provar ibland att resa sig. Efter en felbelöning av mig är han lite osäker i starten så jag har fått hjälpa med handen en del.
 
Bakbenskontroll med kloss/target: igår var det lite si sådär men idag lossnade det ganska bra.
 
Fjärr stå-sitt: har han tydligen lärt sig nästintill klockrent utan att jag märkt det upptäckte jag idag när jag gick tillbaka till backa övningar. Ska bara sätta kommando på det.
 
Idag körde vi även lite lydnad ute mellan fotbollsplanen och centrum.
 
Fritt följ: Ibland jättebra och ibland oengagerat. Släpper i högersvängar både 90 grader och helt om. Vi har inte tränat så mycket på det sen vi började med vänster helt om. Bara att träna mer.
 
Stopp: Riktigt bra. Körde rakt fram i småjogg från början. Körde även från fotposition några gånger. Riktigt bra. Ska bara få till stadgan efter stoppet. Belönar jag inte på en gång så fortsätte han framåt efter någon sekund då han antagligen tror att det inte var rätt.

11 december

Publicerad 2012-12-11 22:05:05 i Allmänt, Lydnad,

Lite lydnadsträning idag.
 
Två pass liknande de igår inne. (kryp, fjärr stå-sitt samt bakbenskontroll). Idag gick bakbenskontrollen sådär, han ville väldigt gärna stå med framtassarna på boken istället.
 
Sen gick vi till fotbollsplanen och tränade lite.
 
Fritt följ: blev övertaggad när jag tog fram kongen med snöre men hellre det än oengagerad. Gjorde några språngmarcher vilket gick hyffsat bra. Vändningar till höger gick inte så bra, han släpper gärna där. Får täna mer på det.
 
Apportering: körde lite enkla gripanden och hålla fast av rullad tidning spårpinne och apportbock. Gick helt ok.
 
Ställande: Gick riktigt bra under baklängesmarsch. Helt ok vid sidan. Efter ett tag fick han för sig att skälla vid stoppen dock. Körde något enstaka från fritt följ, gick helt ok men mer träning behövs. Han tappade fokus efter ett tag. Kanske är det fel moment att mängdträna.
 
Skall: helt ok med tanke på hur lite vi tränat. Gjorde tre skall i slutet efter att ha slutat vid två ett par gånger innan.
 
Läser en boken "Friskvård för hund" just nu och har fått lite tips på övningar som ska hjälpa till att muskla framdelen och kanske minska de "fransyska" tendenserna som Kiro har fram. Så nu ska vi ut och pulsa snö och gå i kuperat terräng i långsamt tempo. Trist tycker Kiro men är nog nyttigt för oss båda.

10 december

Publicerad 2012-12-10 21:56:29 i Lydnad,

Lugn dag idag.Blev dock lite lydnadsträning inne på mattan.
 
Kryp: går långsamt framåt. Körde över hela mattan några gånger idag vilket gick bra föutom dessa nu provar jag platsliggning istället. I slutet körde vi några starter helt utan hjälp förutom belöningsplacering framför.
 
Fjärr: Tränade åter igen mest stå-sitt-stå. Fler och fler klockrena skiften. Sitt fungerar även med lite mer avstånd däremot går han gärna framåt vid skifte sitt-stå, inte så konstigt. Provade även lite ligg-stå-ligg på slutet, gick över förväntan men träning krävs för att han ska vara säker på tekniken.
 
Utöver det så påbörjade vi lite bakbenskontroll eller om man ska kalla det baktass kontroll. Jag la en bok med en orange baksida uppåt på golvet och shejpade fram att han ska ställa baktassarna på boken. Det var svårt tyckte Kiro som tyckte att det var framtassarna som skulle vara där. Men efter 3 korta pass så har han förstått hyffsat att det är baktassarna det handlar om, dock har han lite koordinationsproblem med dem. Tanken är dock att han ska bli mer medveten om var han har baktassarna och kunna koordinera dem. Så småning om byter jag till mindre targets och sen hopppas jag att han ska lära sig att göra skiften med baktassarna på en ganska liten target. Jag hoppas att det ska göra att han verkligen förstår att baktassarna inte ska röra sig under skiftena. Om inte så tycker han iaf att den här typen av shejping är väldigt kul. Man ser (och hör) när han tänker =D
 

9 december

Publicerad 2012-12-09 21:49:53 i Agility, Bruks, Lydnad,

Idag har det blivit lite av varje.
 
På fm och em blev det lite kryp och fjärrträning inne (framförallt stå-sitt). Bådeock gick bra. Nu börjar vi köra lite mer uthållighet i krypet men han stannar gärna efter ca 1 meter och lägger huvudet mellan frambenen, då upprepar jag bara kommandot och kör klart den sträcka jag hade tänkt från början. Stå-sitt går bra för det mesta men ibland klickar jag fel. Det är svårt med kriterierna då han sätter sig då han ibland sätter sig så snabbt att jag inte hinner se. Ibland gör han dock klockrena sättanden = massor av belöning. Vi fortsätter jobba med bakåttänket så jag belönar backanden även om han inte alltid sätter sig. Han har dock förstått min handsignal väldigt snabbt så kommer jag ihåg den så sätter han sig, dock inte alltid på "rätt" sätt. Jag måste skaffa en matta med tydliga ränder eller liknande för att kunna bli mer exakt med kriterierna i alla skiften framöver.
 
På fm tog vi även en promenad och körde ett litet uppletande i skogen vid Wenströmska. Han letade bra men verkade ha väldigt svårt med att få vittring på föremålen. Misstänker att det beror på det torra och kalla vädret.
 
På em/kvällen åkte vi till gryta för lite lydnadsträning med störning. Herrn var lite disträ så blev mest kontakt samt korta sträckor frittfölj i början. En väldigt ljudlig amstaffbalndning verkade mycket rolig tyckte Kiro. Vi körde även några inkallningar samt apportering med rullad tidning och träapport. Träapporten grep han utan tvekan idag =)
Vi avslutade med lite agilitylek i snön. Tungt men kul tyckte Kiro som blev ganska trött då.

8 december

Publicerad 2012-12-08 23:18:00 i Allmänt,

Idag var vi hos mamma och Kiro var med i stallet och även lite när jag red.
 
Kiro kunde inte springa riktigt lika snabbt som hästen i snön:
 
Hemma har vi tränat lite kryp vilket gick helt ok. Började med stickan men tog sedan bort den, fick hjälpa lite med handen då. Jag vet inte riktigt hur jag ska få till att krypa längre sträckor då den enda mattan jag har att träna på bara är 2 meter lång.
 
Vi började även shejpa lite på stå-sitt till eventuell framtida fjärrdirigering. Började med att få honom att förstå att att han skulle tänka bakåt och sedan höja upp godishanden så han satte sig ner i backrörelsen. Det kan bli ganska bra tror jag om jag lägger upp inlärningen rätt.
 

6 december

Publicerad 2012-12-08 19:34:03 i Allmänt,

Det blev inte mycket till träning idag men eftersom husse var ledig idag så var jag hemma några timmar mitt på dagen och vi tog en promenad i snön. Det blev en del bilder.
 
Snödykning är kul:
 
 

 
Galen Kiro har fångat en kanin:
 
Fin Kiro:

5 december

Publicerad 2012-12-05 21:32:00 i Kondition, Lydnad,

Det här blir nog den absolut minst produktiva träningsveckan sen Kiro kom hit. Igår körde vi ett kort pass kryp vilket gick jättebra i slutet körde jag lite utan stickan och han verkade förstå ungefär vad han skulle göra. Då belönade jag för rörelse framåt. med stickan kunde han krypa 1 meter utan större problem flera gånger.
 
Idag var det inge vidare väder, blåst och snö så jag cyklade till hunddagiset direkt från jobbet för att slippa ge mig ut med bilen i snön och halkan. Sen fick Kiro springa bredvid en cykel i koppel första gången i sitt liv. Det gick jättebra, han var lite skeptisk och vi måste träna på att inte försöka att byta sida framför cykeln.
 
I övrigt så har det bara blivit flumträning idag, lite kryp, fritt följ (gick inge vidare inne), försökte ligg/stå igen vilket inte gick alls får väl börja från början igen med det så kanske han kommer ihåg. Vi gick ut och körde lite fritt följ vilket inte heller gick jättebra, ofukuserad hund och matte, vi körde även några stopp vilket däremot gick jättebra till och med från lite högre fart.
 
Imorgon ska vi göra kvällsinspektioner och på fredag jobbar jag på posten på kvällen. Kiro kommer att vara väl uppvilad till helgen...
 
 

3 december

Publicerad 2012-12-03 21:24:00 i Kondition, Lydnad,

Kallt idag!
 
Blev en promenad på ca 1 timme med husse. Massor av spring och bus. Nästan samma runda som i fredags bara något kortare. Inte många andra ute så han var lös nästan hela tiden. Fick dock koppel när vi korsade vallbyleden vid Wenströmska.
 
Inne hann vi med 2,5 korta pass med krypträning. Framåt går det, till och med när han kryper... Nu är han lite i testfas, han vet egentligen vad jag vill men måste prova alla andra saker för att vara säker på att det inte fungerar och tyvärr så lyckas jag klicka för fel saker ibland då han är himla snabb men tillslut brukar det gå bra ändå. Sista passet tappade han lusten att krypa så du körde vi bara lite hakan i backen och sitt, ligg och stå på kul istället. Stå från ligg vill han gärna få till hakan i backen numera, det är ju mycket bekvämare enligt latmasken.
 

2 december

Publicerad 2012-12-02 21:24:00 i Allmänt, Lydnad,

Idag var det en spännande dag. Kiro skulle få prova att valla får för första gången i sitt liv. Det gick över förväntan
 
Det var helt otroligt att se utvecklingen under de tre korta pass vi var inne hos fåren idag.

Först ville han helst leka med hjälphunden, sen tände han till på fåren och insåg att de flyttade sig om man skällde på dem, sen insåg han att man inte behövde skälla heller och i slutet kunde vi börja lite med det som kallas för att balansera fåren dvs. att hunden ska hålla sig bakom föraren och "pendla" där om jag förstod det rätt.
 
Lite bilder från dagen.
 
Spanar in fåren
 
Börja fatta vad det handlar om:
 
Skäller jag på fåren flyttar de på sig:
 
Matte jag vill valla mer:
 
Man behöver inte ens skälla:
 
När han väl hade tänt på fåren var det i princip det enda intressanta, alla andra hundar var inte alls lika intressant längre utan han ville bara in i manegen igen.

Han fick fina omdömen också då han var orädd och självsäker, mycket förig och bra(snäll) med fåren. Han imponerade på fårägaren genom att våga gå in i trånga utrymmen mellan ridhusväggen och fåren. Stolt matte!
 
Hemma blev det ett kort kryppass och nu flyttade han på bakbenen de flesta gångerna, dock kanske inte med sen smidigaste tekniken. La även på kommando några va gångerna.

1 december

Publicerad 2012-12-02 21:12:00 i Kondition, Lydnad,

Idag blev det ännu en lugn dag.
 
Promenad och jogging i 1 timme på Rocklunda. Jobbigt för matte att springa i snön, skitkul tycker Kiro.
 
Hemma blev det endast ett kort kryppass, det går sakta men säkert framåt.
 
 

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela