träningmedkiro.blogg.se

Träningsdagbok över träningen med Kiro en Australian kelpie

30 september

Publicerad 2013-09-30 21:41:15 i Agility, Lydnad,

Lite lydnad och agility idag.
 
I lydanden blev det fokus på apportering. Lånade apporter på LBK. Lite tveksam men helt ok. Vi provade även på en tungapport. Konstig tyckte Kiro men tillslut så kunde han lyfta den från backen. Mycket jobb kvar men en bra början. Vi körde även lite fritt följ, lägganden och framförgående vilket gick bra. Lite dragning mot väskan åt det hållet i framförgåendet.
 
Sen var det sista gången på nybörjaragilitycupen. Kiro var lite småseg tredje dagen i rad vi körde bana. Felfri runda trots en liten miss (inte den tunnelingången jag tänkte men det var valfritt) och vår vana trogen kom vi tvåa. Däremot så vann vi hela cupen :-D

Träning utan Kiro 29 september

Publicerad 2013-09-30 21:33:17 i Cykling,

Bra cykelförutsättningar idag vilket bidrog till en bra runda.
 
Längd: 25,69 km
Tid:59 min 50s :-)
Medelhastighet: 25,76 km/h
 
Det var lite tufft halvvägs och när det var en mil kvar trodde jag inte att jag hade en chans men sista milen gick på cirka 20 minuter.

29 september

Publicerad 2013-09-29 20:41:36 i Agility, Lydnad,

En riktig hunddag.
 
Först lydnadsträning på LBK. Jag hade tänkt att titta på apelllydnaden så de hade tvälingar idag men de var klara tidigt så jag missade det.
 
Vi tränade iaf igenom momenten från apellen. Vi började med att kedja inkallning-apportering och sen läggande-inkallning-apportering. Det gick bra, riktigt bra apporteringar. Sen körde vi läggande-inkallning-apportering-hopp över hinder där jag hade target som hjälp vid hoppet. Det var varmt ute så vid det laget hade han tappat lite energi men fortfarande helt ok.
 
Sen körde vi några hopp över hinder. Först med target och sen två utan. Ok men han kommer närmare utan targeten.
 
Linförigheten gick ok men inte lika bra som fritt följ. Får peppa upp det. Framförgåendet gick över förväntan, helt ok fotgåendet, bra riktning och lagom hastighet vid framförgåendet och helt ok halter. Körde dock inte det kompletta momentet men körde fotgåendet efter halten för första gången.
 
På em var det sista gången på agilitykursen. Vi körde en klass 1 bana men både slalom, platt tunnel och däck. Det gick bra inte perfekt slalom men inte långt ifrån, de andra hindrena var inga problem. Felfri första omgång och sen fick vi lite handlingstips för att få kortare vägar på vissa ställen. Det blev lite svårare men efter lite övning så gick det också.

28 september

Publicerad 2013-09-28 18:20:30 i Agility,

Agilitytväling idag.
 
Vi startade i nybörjaragilityn på LHU:s KM och vann på vår höjd. Banan var väldigt okomplicerad, samma var hela vägen och endast hinder och tunnlar. Jag lyckades klämma in ett framförbyte och ett bakombyte vid samma tunnel. Kiro blev lite förvirrad och vände (!) i tunneln och var påväg tillbaka men ångradesig sen och gick ut åt rätt, håll tack och lov. Trots detta var vi tydligen snabbast felfria och fick en väldigt fin rosett :-)

25 september

Publicerad 2013-09-26 19:55:00 i Lydnad,

Lydnadsträning på LBK blev det ikväll.
 
Kiro var riktigt laddad :-)
 
Vi körde:
 
Platsliggning - Inga problem
 
Hopp över hinder - försökte helt utan musmattan vilket gick sådär. Jag belönade framåt ett par gånger men han stannade ändå för nära när vi förskte oss på hela momentet.
 
Läggande under gång - först ett par riktigt bra lägganden men se la jag ut en leksak som störning och då ställde han sig i ställde ett par gånger. Vi får träna mer på det.
 
Apportering - Riktigt bra
 
Framförgående - första gången på B-planen. Det gick väldigt bra åt ena hållet men åt andra hållet drog han åt vänster mot en leksak och väskan. Mycket nöjd än då eftersom fotgåendet var bättre än tidigare, han börjar förstå att det är ett kriterie att gå fot i någolunda position för att få gå fram. Några riktigt bra halter också.
 
Metallapporten - Han var riktigt pepp på den idag. Bra gripanden men tveksam i släppandena.
 
Inkallning - bra, vi fick även visa en inkallning för valpkursen som började på samma plan, han sneglade lite mot valparna men gjorde det fint ändå.
 
Fritt följ - svår störning med valparna som tränade inkallning tyckte Kiro sm började bli trött då men tillslut blev det riktigt bra ändå.

24 september

Publicerad 2013-09-24 20:53:48 i Bruks,

Bruks dag idag.
 
Uppletande i en korridor på cirka 10x50 meter. Vi körde tre omgångar med två förmål varje gång. Han gick ut väldigt bra på djupet, inga problem med mark skifte från kort vall till skog och högt gräs. Varje gång hittade han föremålen längst bort först och ju närmare det andra föremålet låg desto svårare att hitta. Får klura lite på hur jag ska få honom att sätta på näsan från början och inte bara benen.
 
Spår eller leta pinnar. Gjorde tre korta spår med en pinne i slutet av varje. De två första gick rikigt bra han stannade vid pinnarna och plcokade upp den ena, slutpinnen så klart. Mellan de två sista spåren var jag lat och tog inte av selen och linan vilket kanske var dumt för den pinnen struntade han helt i. Tog tillbaka honom och bad honom leta efter den, det tog dock ett bra tag innan han hittade den. Sen körde vi lite leta pinne övningar där jag gick bort en bit och la ut pinnen så fick han följa spåret på en gång och ta pinnen.

23 september

Publicerad 2013-09-23 20:54:10 i Agility, Lydnad,

Lite lydnad och agility idag.
 
Vi hann köra lite lydnad innan nybörjaragilityn på LBK:
 
Hopp över hinder - lite disträ men helt ok, mest jobb för att få honom att tänka framåt
 
Platsliggning - inga problem trots ordentlig störning i början lev dock inte fullt avstånd eller tid
 
Framförgående - Helt ok, fortsatt jobb med hela momentet. Fotgåendet innan fortsatt riktigt svårt men det går om man tjatar lite, vill dock inet behöva det. Halterna behöver lite repetetion med belöning framåt för att han inte ska vända sig om delvis. 
 
Lägganden - de flesta är klockrena men så kommer något enstakar där han provar ställande istället.
 
Agilityn var tredje omgången av LBK:s nybörjarcup. De gick riktigt bra föutom att vi missade ett hinder så det blev en disk. En tydligen knepig 90 graders sväng som fler hade problem med. Hade vi startat senare så hade jag antagligen gjort en plan för att klara det när jag såg att andra med snabba hundar hade problem där men nu hade jag ingen direkt plan och det staffade sig när svängen blev lite vid. Vi fick dock till ett bra framförbyte :-)

22 september

Publicerad 2013-09-22 21:43:21 i Agility, Bruks,

Spår och agilitykurs idag.
 
På förmiddagen spårade vi pinnar. Tre korta spår på skogsmark blev det. Han markerade pinnarna men inte lika engagerat på de vanliga pinnarna som på slutpinnen. Han spårade överlag bra trots längre liggtid (ca 1,5h) och väldigt torr mark bitvis. Bara att jobba på och se om engagermanget för pinnarna ökar, fungerar det så blir det perfekt att lägga in naturpinnar också.
 
På em var det agilitykurs. Vi fick prova på två knepigare övningar en med treadle, staket och framförbyte. Knepigt och vi har ju inte tränat mer på treadle sen sist. Den andra övningen var med ett tight framförbyte, egentligen en treadle där också. Vi måste öva på tighta svängar oh jag måste öva min koodination, att vrida axlarna åt ett håll, röra fötterna åt ett annat och samtidigt hålla upp ena armen är mer än jag klarar tydligen...
 
Vi körde även lite boxhörn och det gick bra men det har vi ju tränat på själva.

21 september

Publicerad 2013-09-21 22:35:37 i Allmänt, Bruks, Lydnad,

Inte mycket träning idag men lite.

Kortaste agilitypasset någonsin vid LHU då vi körde ingångsträning slalomet. Överlag väldigt bra förutom strul någon gång när vinkeln blev större från höger blev det fel någon gång men med lite mer stöd från mig så gick det bra sen. Lite fusk på slutet men jag var inte jättehård på det idag.

Det blev även ett kort pass framförgåendet här utanför. Början till att sätta ihop hela momentet. Försökte belöna upp fotgåendet innan men lyckades inte riktigt. Han har så jävla bråttom när han vet vad vi ska göra, fullt fokus framåt och ska bara iväg. Tillslut sa jag till honom lite tydligare att när jag säger fot så är det fot och inget annat och han tog det ganska bra, lite ”ledsen” men vek inte ner sig. Förutom fotgåendet gick resten bra. De flesta halterna gick bra och inga problem för mig att gå fram till honom och börja fotgåendet igen. Körde men täta belöningar under momentet, speciellt de delar som är nyare (halter, nytt fotgående). Kör vi enbart fritt följ så är han riktigt duktig.

Upptäckte att Kiro blivit lite tjock senaste veckan. Husse vägde honom och 2hg hade han gått upp sen tidigare i veckan. Blir till att skära ner lite på maten igen.

20 september

Publicerad 2013-09-21 22:32:28 i Bruks,

Idag försökte vi oss på ett nytt sätt för att öka värdet på pinnarna i spåret. Idén är att vi letar pinnar och när han har hittat en pinne är det spåret slut = ingen förväntan på att få fortsätta spåra i första skedet. Sen kör vi flera sådana korta spår på rad men med ett tydligt slut och början och inget spårande däremellan. När han markerar varje pinne lika bra som han normalt markerar slutpinnen så flyttas spåren allt närmare varandra och pauserna blir kortare och tillslut så sitter de ihop. Viktigt att bibehålla är att vi letar pinnar(och andra föremål)och inte spårar en människa eller en slutpinne.

Idag började vi med två korta spår men endast en pinne i slutet på en stubbåker. Första spåret var runt 50 meter i form av en svag böj med en slutpinne sist. Andra spåret kanske runt 70 meter med en vinkel och en vanlig pinne i slutet.  Första spåret gick klockrent. Andra spåret strulade lite då han missade vinkeln men tillslut kom vi rätt han markerade iaf pinnen men inte lika entusiastiskt som slutpinnen i det första spåret men han stannade iaf. Selen av och massor av belöning och lek då.

18 september

Publicerad 2013-09-18 21:17:57 i Bruks, Lydnad,

Lydnad på LBK ikväll.
 
Platsliggning - bra förutom att han kliade sig (myggor som störde) men han rörde sig inte ändå.
 
Läggande under gång - inga problem
 
Rutan - bra. Började med tasstarget några meter bakom två koner och sen fyra koner och varierande med att balöna på tasstargeten med att belöna nör han passerade konerna. I slutet tog jag bort tasstargeten och belönade när han sprang mellan konerna.
 
Apportering - bra
 
Framförgående - fokus på fotgåendet innan gjorde att farten i själva framförgående blev betydligt långsammare men de flesta gångerna alldeles lagom. Gick lite snett någon gång men överlag ganska rakt. Bra halter de två vi gjorde, vrider lite på huvudet men inte på kroppen.
 
Inkallning - inga problem
 
Utöver det så testade jag ordförståelsen för kommandona sitt och ligg genom att stå med ryggen emot och kommendera, det var inga problem men går att göra ännu svårare.
 
Vi lekte även lite men den tyglindade metallapporten vilket gick bättre än jag trodde men det finns mycket jobb att göra med den.

17 september

Publicerad 2013-09-18 21:00:16 i Bruks,

Spår och uppletande.
 
Spåret la jag i en skogsdunge, blev ganska kixigt och svårt att ta sig fram bitvis. blev nog 2-300 m och en liggtid på cirka en timme. Snitslade ganska noggrant så såg att han mestadels var i spårkärnan men det blev någon genväg och någon omväg men inga problem att hitta spåret igen. Hälften av apporterna (2 av 4) stannade han upp vid samt slutet.
 
Uppletandet gjorde vi i en annan dunge. Vi gjorde en korridor på cirka 7x50 meter. Kiro fick göra två uppletande med 4 föremål vid varje, han jobbade på bra, bra fart in när jag väl plockade fram rätt belöning. Han hade lite svårt att komma på hur han skulle få med ett par solglasögon in men löste det tillslut.

16 september

Publicerad 2013-09-16 20:46:25 i Agility,

Andra omgången på nybörjarcupen i agility på LBK ikväll.
Vi åkte dit lite tidigare och tränade lite på en kombination med hinder-långhopp-däck-tunnel. Det gick bra, inga problem att ta däcket. Hade dock ganska långt emellan. Vi körde även lite kontaktfält och gunga, gick sådär med virrig hund och förare. Sen i cupen var vi felfria och kom tvåa igen :-) Banan var betydligt mer svängig den här gången och det blev ett framförbyte och ett blindbyte. Det fanns några fällor så många fick vägran eller blev diskade så jag är väldigt nöjd med att vi var felfria.

15 september

Publicerad 2013-09-16 20:41:42 i Agility, Bruks,

Spår och agilitykurs.
Spåret blev på blandad mark (äng och skog), bland annat genom en kohage (tom). Blev nog runt 500 meter med 4 pinnar ett naturföremål och slutpinne. Liggtid en timme. Kiro spårade bra och markerade alla föremål förutom sista pinnen innan slutet.Vdi naturföremålet markerade han dock snitseln jag hade hängt upp istället men hittade föremålet (en grankvist) när jag bad honom leta på marken. däremot fick han stora problem med den bit av spåret jag hade lagt längs en stig vi brukar gå på. Där kunde spåret INTE vara tyckte han så jag fick hälpa honom ganska mycket där. Däremot tvekande han inte vid grindarna.

Sen gick vi på agilitykurs på LHU. Vi tränade staket och början till treadels (stavning?). Staket var inga större konstigheter då vi tränar på det innan. Treadels var lite knepigare då han gärna ville köra staket igen.

13 september

Publicerad 2013-09-14 08:30:00 i Bruks,

Bruksdag idag
 
Blev uppletande och spår. Uppletandet gick riktigt bra, blev en lite udda form på rutan, kanske 30x40 men fungerade bra ändå. Första omgången blev helt utan retning men 3 föremål, inga problem. Sen körde vi en gång till när han såg att jag la ut sakerna, lite udda saker den gången, en plastkork och en påse, inga problem.
 
Spåret blev i en kohage så det blev nog mycket doftstörning då till och med jag kände att det luktade ko. Blev ett klurigt spår på kanske 200 m delvis över en berhäll och på torr jordmark och. Som vanligt hade han bråttom i början och struntade i de två första pinnarna, de resterande två stannade han iaf upp vid och slutpinnen tog han upp. I början var han väldigt envis med att han skulle direkt in i skogen och inte över berghällen där spåret var och efter ett tag fick jag kalla in honom och be honom leta efter spåret åt rätt håll.

11 september

Publicerad 2013-09-12 21:46:36 i Bruks, Lydnad,

Idag gick vi på gemensam träning på LBK. Många andra hundar och några ganska "störande" men jag tycker att Kiro skötte sig utmärkt, visst tappade han fokus ett par gånger men överlag hade han bra fokus trots att jag utmanade honom. Jag var dock lite seg och farten kunde ha varit bättre.
 
Vi fick hjälp att köra en budföring som gick bra förutom att han hoppade en gång på mottagaren. Sen körde vi läggande under gång, han la sig alla gånger trots att vi utmanade honom, dock fanns en viss osäkerhet när det blev nära störning eller om jag gjorde något annorlunda så vi får fortsätta att jobba med den.
 
Vi fick även en apell/lkl 2 apportering kommenderad. Gick bra forutom att hhan satte sig lite snett framför mig i ingången.
 
Vi körde en apell/lkl 2 plastliggning med en annan hund, lite svårt eftersom det var en hund som Kiro känner igen. Förutom att han satte sig upp när jag gick iväg så gick det utmärkt. Jag sa bara åt honom att lägga sig igen och sen låg han stadigt i nästan 4 minuter.
 
Övrig tid tränade i lägganden, ställanden, aportering och lite hopp över hinder. I det sistnämnda var han jäkla skällig men annars gick det mesta bra om än något långsammare än vanligt,

10 september

Publicerad 2013-09-10 21:39:59 i Bruks,

Blev lite bruksande idag.
 
Först uppletande i en korridor på ca 10x40 meter. Först en omgång med 4 föremål där han hittade alla även om han fick leta ett tag efter två av dem och en omgång med två föremål där han hittade båda efter lite letande. Bra attityd och fart även om den kunde ha varit bättre fart in.
 
Spåret blev att ganska kort kanske 200-300m i en skogsdunge, det blev flera svängar och vinklar och 2 små diken att korsa. Jag la ut 3 vanliga pinnar, en naturpinne och slut. Själva spårandet gick riktigt bra, han fick gå i sitt tempo förutom några mindre uppskattade pauser för att jag skulle komma i fatt. Han de flesta vinklarna riktigt fint. Han stannade till vid tre av pinnarna en vanlig, naturpinnen och slutpinnen. De andra två sket han fullständigt i även om han gick rakt över dem...

9 september

Publicerad 2013-09-09 21:39:28 i Agility, Allmänt, Bruks, Lydnad,

Blev lite av varje idag.
 
Började med lite lydnad på apellplan, föraren var inte med på noterna så det gick ganska segt. Blev en del halvdant jobb med hopp över hinder och framförgående. Sen körde vi en platsligging under tiden de hade platsliggning med skott på andra planen. Han låg kvar även om han tittade till de första gångerna. Lekte bra efteråt. Jag tycker att det är jobbigt när jag vet att de ska skjuta men inte exakt när, vad gör man när föraren är skotträdd men inte hunden? Jag vet inte hur jag ska ha nerver att göra en riktig platsliggning med skott.
 
Sen var vi med på en nybörjarcup i agility som LBK har på måndagar i september. Själva agilityn gick väldigt bra, felfritt två gånger, vi fick köra om eftersom tidtagningen strulade första gången. Vi kom på andra plats i large, drygt en sekund efter de som vann, en stor kelpietik som nog hade tränat en himla massa. Däremot tyckte han det var väldigt jobbigt när jag lämande honom bunden med en hel de andra hundar i närheten, blev lite låg och periodvis gnällig och gapig. Var väl en ganska ny situation för honom.

Träning utan Kiro 8 september

Publicerad 2013-09-09 21:27:00 i Cykling,

Lagom trött i kroppen efter två ridpass under helgen blev det en cykeltur, det kändes bra men resultaten var inte på topp direkt.
 
Sträcka: 25,72km
Tid: 1h 7min
Medelahstighet: 23.03 km/h
 
6 gången så nu är 15 av de 10 milen avklarade.

Helgen 7-8 september

Publicerad 2013-09-09 21:24:19 i Bruks,

Blev en lugn helg i Västerås men två spår hann vi med.
 
I lördags en skogs-ängsspår på några hundra meter, liggtid 1 timme, Kiro jobbade bra och snabbt gick det, knappt så jag hann med eftersom jag inte skulle bromsa men han var säker och stannade till vid pinnarna även om jag missade det vid en pinne.
 
I söndags blev det ett spår på stubbåkern, kanske 300 m, liggtid 1 timme. Lite svårt tyckte Kiro men jobbade på bra, virrade bort sig lite vid två tillfällen men tog upp spåret fint igen. Missade första pinnen men stannade till vid de andra förutom en pytteliten naturpinne som han också missade.

6 september

Publicerad 2013-09-06 22:02:00 i Lydnad,

Lite lydnadsträning i Valla ikväll efter lite simträning i poolen på hundrehab.
 
Platsliggning - Inga problem trots rejält med störning när Pärla kom lös och sprang förbi. Han fick inte ligga tiden ut utan jag utan gick tillbaka och belönade efter det.
 
Apportering - Bra med egna apporten, lite segt gripande med främmande apport så jobbade lite med tempot där.
 
Framförgående - Lite förvirring om riktningen först men det löst sig när vi riktade mot en lyktstolpe. Fokuserade på att belöna upp fotgåendet innan som överlag var mycket bättre än normalt.
 
Lägganden under gång - Jag la honom vid väskorna där även de andra var ibland. Första gången halvsatt han men sen la han sig ordentligt. Belönade det ett par gånger och gjorde en tävlingsmässig repetition.
 
Gripanden av sked - framsteg tog den helt i munnen många gånger, måste jobba lite på fasthållandet, är lite slapp i munnen med den där äckliga saken än så länge.
 
Sittande - Jobbade lite med kvarsittande inför sittande i grupp. Täta belöningar för fokus och stadga.

5 september

Publicerad 2013-09-05 21:36:00 i Agility,

Veckans bana men en lite trött Kiro idag.
 
Vi gick dit lite tidigare och tränade på några övningar från kursen i tisdags, bakombyten och boxhörn. Inga konstigheter.
 
Sen körde vi den här banan: http://www.lotis.se/res/Banor/kemihopp2211.gif men utan nr 1 som inte fick plats och nr 10 då det kändes för svårt för oss, 11 hoppade vi då baklänges. Förutom att jag tappade bort min lite en gång gick det bra dock strulade slalomingångarna och däcket men det beror nog på att vi inte tränar just det så mycket. I slalomet gick han in för sent och däcket missade han, det var ju väldigt kort från länghindret så han hann inte med. Muren och platten var dock inte problem trots att vi knappt tränat på det.

3 september

Publicerad 2013-09-03 22:09:44 i Agility,

Agilitykurs idag.
 
Vi tränade:
 
Slalom - Bra, någon miss men överlag riktigt bra, bra hindersug.
 
Kontaktfält: Riktigt bra på A-hindret men slarvig på balansen där jag körde med ett hinder bakom, blir svårare då eftersom han får mer bråttom då än direkt till belöningen knashunden.
 
Platta tunneln: Han göra det han ska men skulle önska lite mer fart, typ ända gången i agilityn.
 
Bakombyte: Bra, han genade en gång annars bra, måste dock träna åt båda hållen själv, nu körde vi bara åt höger.
 
"Boxhörn": Började med en enkel övning men måste träna det också själv.

Träning utan Kiro 1 september

Publicerad 2013-09-03 21:43:11 i Cykling,

Fel ordning på dagarna. I söndags hade Kiro vila men jag cyklade, i motvind, av 25 km var det nog motvind 20 km :-(
 
Det inte så roliga resultatet:
 
Sträcka: 25,69 km
Tid: 1h 11min 33s
Medelhastighet: 21,54 km/h

2 september

Publicerad 2013-09-02 21:33:14 i Bruks, Lydnad,

Lydnad på LBK och spår i Tinnerö idag också.
 
Riktigt bra lydnad, blev inget långt pass men det vi gjorde gick bra.
 
Platsliggning ca 3 minuter - inga konstigheter
 
Apportering - Bra
 
Framförgåendet - Förutom fotgåendet innan så är det riktigt bra, vi gjrode en halt som blev sådär men godkänd tror jag, han vred sig lite.
 
Lägganden under gång - Inga konstigheter
 
"Rutan" - Ställde ut två koner  med ca 3 meter emellan där jag la musmattan ca 1 meter och ställde han vid den. Sen bort musmattan och belönade sedan för att han sprang mellan konerna.
 
Fritt följ - Ruskigt bra
 
Spåret blev i en kohage på "ängsmark", ca 350 meter med 2 pinnar, 2 naturföremål och slut, liggtiden borde ha blivit ca 1 h. Kiro fick gå på slak lina och fokus var på att belöna för minst lilla markering av ett föremål. Tempot var lagom men han tappade spåret ett par gånger. Han jobbade dock fint för att hitta det igen. Vi måste ha missat en del mitt på och då även ett av naturföremålen (en kotte). Måste börja spåra oftare och inte störa en massa så att han får lära sig att tänka helt själv i spåret.
 

Om

Min profilbild

Renate

25-årig hundträningsgalning som bor i Linköping och jobbar som livsmedelsinspektör.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela